Datum zveřejnění: 
23. 7. 2024
V pondělí vpodvečer se uskutečnilo setkání tchajwanských poslankyň a poslanců v čele s místopředsedou parlamentu Chiangem Chi-Chenem, zástupců firmy TSRI (Taiwan Semiconductor Research Institute) vedených ředitelem Hou Tuo-Hungem a představitelů ČVUT v Praze.

Cílem setkání bylo ukázat tchajwanským zákonodárcům tréninkové centrum vývoje čipů a polovodičů, jež bude mít sídlo právě na ČVUT a vzniká ve spolupráci univerzity a TSRI.  

ČVUT reprezentovali rektor Vojtěch Petráček, prorektoři Zbyněk Škvor a Radek Holý, kancléřka Lucie Orgoníková a proděkan FEL ČVUT Jan Vobecký. Hosty z České republiky byli i poradce 1. místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Martin Mejstřík a Tomáš Pitner z Masarykovy univerzity.

Podle místopředsedy tchajwanského parlamentu Chianga Chi-Chena jsou základem rozvoje polovodičů lidé, a proto jej těší být svědkem založení prvního zahraničního centra TSRI. Uvedl, že si partnery v Česku vybírá stále více tchajwanských firem, zejména v oblasti technologií, ale doufá, že by tato úspěšná spolupráce mohla rozhýbat i další odvětví. Vzdělávání pak považuje za zcela klíčové a tréninkovému centru, potažmo celému projektu popřál velký úspěch.

Ředitel Hou Tuo-Hung uvedl svou řeč poděkováním naší univerzitě za podporu, bez níž by nebylo možné tak velký projekt realizovat. Založení tréninkového centra považuje za důležitý milník nejen vzájemných vztahů obou zemí, ale i celého polovodičového průmyslu.

Rektor Vojtěch Petráček zmínil historii ČVUT, jež je delší než 300 let, zároveň podotkl, že tréninkové centrum vzniká v nejnovější budově univerzity. Jak uvedl, s centrem pro vývoj čipů budou spolupracovat jmenovitě Fakulta elektrotechnická, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská a Fakulta informačních technologií. Závěrem připomněl, že spolupráce ČVUT s tchajwanskou stranou trvá již deset let a byla iniciována zespodu, proto jej těší, že je nyní oficiálně institucionalizovaná; centrum bude podle něj mít dosah po celé Evropě.

Otevřeno by mělo být na podzim tohoto roku.

Fotogalerie zde