Datum zveřejnění: 
18. 4. 2024
Rektor ČVUT Vojtěch Petráček a generální ředitel TSRI Tuo-Hung Hou za tchajwanskou stranu dnes slavnostně v Betlémské kapli podepsali dva důležité dokumenty. Memorandum o spolupráci a zejména smlouvu o vzniku první zámořské pobočky tchajwanské základny pro školení mezinárodního personálu zabývajícího se vývojem čipů – IC.

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček považuje Tchaj-wan za důležitého strategického partnera univerzitního výzkumu. Protějškem pro ČVUT bude institut Taiwan Semiconductor Research Institute – TSRI, jehož generální ředitel Tuo-Hung Hou byl členem již loňské delegace na ČVUT. Právě rektor a generální ředitel dnes podepsali memorandum o spolupráci obou stran, které má prvotní platnost na pět let a specifikuje zájmy ČVUT a TSRI na výzkumu a vývoji polovodičů.

Tuo-Hung Hou připomněl, že Tchaj-wan zaujímá první místo na světě z hlediska výroby a testování polovodičů a druhé místo na světě v oblasti čipů a samozřejmě hodlá tuto unikátnost rozvíjet. „Mě a mé kolegy napříč fakultami těší, že budeme významnými partnery tohoto unikátního projektu,“ uvedl rektor ČVUT Petráček.

Druhým, již zcela konkrétním dokumentem, který dnes oba pánové podepsali, je již zmíněná smlouva o „kultivaci talentů v IC designu“. Ta mimo jiné předpokládá třeba i vzdělávání studentů ČVUT v tréninkovém výzkumném centru TSRI, jež by mělo vzniknout v prostorách ČVUT. Po pěti letech by takto proškolených studentů mělo být více než 500. ČVUT by také mělo zajistit spolupráci na výzkumu s dalšími vybranými evropskými univerzitami, přičemž výzkum a výuka by měly být plně hrazeny z tchajwanských prostředků. „Je to ojedinělá příležitost, kterou můžeme našim kolegům – studentům i výzkumníkům nabídnout, a pro mě je samozřejmě velkou ctí, že právě ČVUT v Praze se stane prvním zámořským partnerem TSRI,“ řekl po podpisu obou dokumentů rektor Vojtěch Petráček.

Projekt nejen otevře Tchaj-wanu více příležitostí pro mezinárodní rozvoj, ale také podpoří vzájemnou prosperitu a výhody mezi Tchaj-wanem a mezinárodním řetězcem polovodičového průmyslu a stane se hnací silou pro udržitelné inovace v globálním polovodičovém průmyslu.

Fotogalerie ZDE

Picture

Picture