Datum zveřejnění: 
9. 4. 2024
Soutěžní přehlídka srovnává urbanistické projekty z univerzit ve střední Evropě. 28. ročníku se zúčastnilo 8 vysokých škol ze zemí Visegrádské skupiny. Vítězný tým z polské Wroclawi představil ohleduplnou a nenásilnou revitalizaci jedné ze čtvrtí města Valbřich. Dvě ceny získaly projekty studujících Fakulty architektury ČVUT.

Vyhlášení vítězek a vítězů proběhlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 za účasti děkana FA ČVUT Dalibora Hlaváčka, vedoucího Ústavu prostorového plánování Jakuba Vorla a Jana Mužíka z katedry urbanismu a územního plánování Fakulty stavební ČVUT. Porota sestavena z odborníků a odbornic ze všech zúčastněných zemí a vybraných univerzit hodnotila ve dvou kolech celkem 69 přihlášených prací za akademický rok 2022/2023. „Mezi přihlášenými projekty cítíme chuť řešit skutečné problémy konkrétních míst a dobře popsat a rozvíjet jejich hodnoty – včetně těch přírodních," říká předsedkyně poroty Eva Němcová. V letošním roce bylo uděleno také mimořádné ocenění – zvláštní zmínka poroty.

Návrh revitalizace čtvrti ve Valbřichu od Maji Stankowské a Mateusze Baranowského si odnáší ocenění za důkladnou analýzu, odhalující přirozený potenciál míst podél řeky Pelcznica. Ta se díky drobným zásahům stávají tím, co kultivuje prostředí čtvrti jako celku a zároveň zachovává stávajícího ducha místa. „Předložený plán obsahuje promyšlené urbanistické zásahy ve formě dostaveb v odpovídající formě a měřítku. Důležitým prvkem projektu je analýza možných dopadů přijatých řešení na zvýšení kvality života obyvatel území," vyzdvihuje porota.

Studující FA ČVUT Mária Dvorská, Timotej Hlaváček, Mário Melek se s projektem Below 350 umístili na druhém místě. Jejich návrh se věnuje revitalizaci bývalého průmyslového města Náchoda. Porota ocenila komplexnost práce – analýzy území, grafické ztvárnění, ale především uplatnění vhodných urbanistických principů, které mohou městu přinést novou kvalitu a zvýšit jeho udržitelnost. „Vzhledem k rozsahu a kvalitě práce se jedná o výjimečné dílo, které si nepochybně zaslouží pozornost představitelů a obyvatel města," dodávají porotci a porotkyně.

O třetí místo se dělí studentský tým Lukáše Mottla a Jana Vařečky z Fakulty stavební ČVUT s projektem Miris Garden, který navrhuje nové letovisko v Chorvatsku a tým ve složení Flóra Fanni Imre a Hanga Izabella Reppert z Fakulty architektury BME Budapešť za práci Rivulus Houses – projekt nové obytné čtvrti v rozvojové lokalitě Budapešti.

Výstava oceněných projektů je v přízemí FA ČVUT k vidění do 18. 4. Všechny oceněné projekty najdete také na stránkách soutěže. Fotografie ze slavnostního vyhlášení si můžete prohlédnout v galerii Ze života FA.

1. cena

  • Mateusz Baranowski, Maja Stankowska – Revitalisation of Podgórze district in Wałbrzych – FA PWr Wroclaw

2. cena

  • Mária Dvorská, Timotej Hlaváček, Mário Melek – BELOW 350 – FA ČVUT

3. cena

  • Flóra Fanni Imre, Hanga Izabella Reppert – Rivulus Houses – FAD BME Budapešť
  • Lukáš Mottl, Jan Vařečka – MIRIS GARDEN – FsV ČVUT

Ceny

Zvláštní zmínka poroty

  • Nina Olekšáková, Eliška Štainerová, Paulína Demovičová, Kristína Molnárová, Tomáš Koudelka - (not so) lost site – FA VUT Brno