Datum zveřejnění: 
5. 4. 2024
Rektor ČVUT Vojtěch Petráček a ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT Ondřej Velek dnes uvítali lotyšskou delegaci - parlamentního tajemníka ministerstva hospodářství Lotyšska pana Jurgise Miezainise a vedoucí expertku ministerstva hospodářství paní Angelinu Bekasovou, jež doprovázel zástupce velvyslankyně v ČR pan Janis Vaivars.

Při jednání se zástupci Lotyšska živě zajímali o spolupráci v nukleárním rozvoji. Rektor Petráček v této souvislosti připomněl i kooperaci ČVUT s americkou firmou Westinghouse a s jihokorejskou KHNP.

Řeč byla i o spolupráci ČVUT s Rižskou technickou univerzitou; v rámci programu E+ Mezinárodní kreditová mobilita s ní spolupracují Fakulta stavební a Fakulta architektury ČVUT, zároveň jsou obě univerzity členy Baltic University Programme.

Angelinu Bekasovou vysoce zajímaly space programy, dotaz padl i na téma Radio Astronomy. Jak se lotyšská delegace dozvěděla, té se na ČVUT nikdo nevěnuje, naopak však máme na Fakultě elektrotechnické rozvinutou Optical Astronomy. 

Dalším tématem jednání byla síť 5G a to, jaké zkušenosti má ČVUT s využitím průmyslové 5G sítě ve výrobě (technologie pro 5G sítě je oblast, kde se lotyšské firmy aktivně zapojují).

Po společném jednání zamířila lotyšská návštěva do prostor Testbedu CIIRC. Pan Jurgis Miezainis při návštěvě, při níž jej provedl ředitel Testbedu Pavel Burget, projevil velký zájem, jak Testbed fakticky pomáhá firmám v implementaci myšlenek Průmyslu 4.0 a AI technologii do jejich průmyslové výroby. 

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture