Datum zveřejnění: 
15. 2. 2024
Zajímavosti a zákonitosti informatiky, matematiky i fyziky přibližuje druhá část výukových videí z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Videa cílí především na student(k)y středních škol a žáky a žákyně druhého stupně základních škol a fungují jako zpestření výuky. Zhlédnout je můžete na instagramovém účtu FEL i fakultním YouTube kanálu. První “várku” videí, především o fyzice a elektrotechnice, FEL připravil na přelomu let 2022 až 2023.

 

Aktuální pásmo 11 videí odstartovalo barevně - doslova duhou. Průvodkyně Tereza Petrčková radí nejen jak si svou "domácí" mini duhu vyrobit, ale současně vysvětluje i proces, kterým duha vzniká. V dalších spotech diváky a divačky uvede například do pravidel soustavy využívané v počítačích. Pomocí šachovnice pak vysvětluje exponenciální růst, jedno z videí je věnováno Fibonacciho posloupnosti, jiné zas “tajemství” fraktálů. Všechna videa si můžete pustit na YouTube kanálu FEL a na Instagramu FEL.

Pokusy i v této části naučné série lze uskutečnit pomocí levných a snadno dostupných pomůcek. A vyzkoušet si je tak může prakticky každý.

Videa natočil tým studentů a vyučujících z FEL ČVUT v loňském roce. Jsou jedním z řady příspěvků FEL k popularizaci vědy a přírodních věd v rámci její spolupráce se středními školami.

Pestrá řada akcí
Co se dalších aktivit týče, fakulta nabízí například exkurze pro student(k)y SŠ po vědeckých laboratořích. Pořádá i různé soutěže - například Elektrotechnickou olympiádu a Robosoutěž. Ta má jak kola pro studující středních škol, tak i žáky a žákyně škol základních.

Tradicí jsou už také kurzy praktické elektroniky pro gymnazisty a gymnazistky, ale i pro vyučující ze středních škol. Učitelé a učitelky se mohou každoročně zúčastnit také workshopu, kde získají tipy pro ozvláštnění výuky pomocí stavebnice Lego Mindstorms.

Už v pátek 23. února si pak mohou zájemci a zájemkyně o studium na FEL projít fakultu během prezenčního dne otevřených dveří! Na výběr budou mít celkem čtyři různě zaměřené trasy, které jim umožní nahlédnout do sedmi bakalářských studijních programů a provedou je laboratořemi ve fakultních budovách v Dejvicích i na Karlově náměstí. 

Pro student(k)y SŠ FEL pořádá i “komornější” akce Staň se na den expertem/expertkou na elektromobilitu a Staň se na den expertem/expertkou na AI. O konkrétních aktivitách fakulta všechny zájemce a zájemkyně informuje jak skrze svůj web a sociální sítě, tak i newsletter, k jehož odběru se můžete přihlásit zde.