Datum zveřejnění: 
8. 12. 2023
Budoucí zdravotničtí záchranáři z Fakulty biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze dne 12. 12. 2023 již po čtvrté upozorňují akcí „Daruj krev!“ – hromadným darováním krve v Oblastní nemocnici Kladno – na nenahraditelnost lidské krve a na nedostatek dárců.

Jedná se již o čtvrtou akci, kdy studenti studijního programu Zdravotnické záchranářství Fakulty biomedicínského inženýrství hromadně darují krev, aby tak upozornili na její jedinečnost a nenahraditelnost i v současné technické době. Cílem akce je oslovit širokou veřejnost a přivést nové dobrovolníky k dárcovství.

První akce se konala na konci roku 2021, kdy se objevil výrazný nedostatek krve po covidovém období. Tehdy se jí zúčastnilo 30 studentů. Cílem bylo jít příkladem a motivovat další spolužáky i širokou veřejnost, aby se přidali. Vzhledem k tomu, že většina studentů darovala krev poprvé, zvolili si heslo: „Zvládli jsme to my, zvládnete to i Vy!“    

PhDr. Pavel Böhm, Ph.D., MSc., MBA, pedagog FBMI a současně zdravotnický záchranář, doplňuje: „Jsem rád, že tato akce pokračuje a stále se přidávají noví studenti. Je úžasné, kolik mladých lidí má vysoký morální kredit a snaží se být příkladem pro ostatní. Velmi si vážím všech studentů, kteří se rozhodli takto nezištně pomoci. Pevně věřím, že tato akce bude motivací k tomu, aby se nejen další studenti stali pravidelnými dárci krve, ale osloví i váhající spoluobčany z řad široké veřejnosti, což přispěje ke snížení nedostatku dárců v České republice. Těší nás, že se tato výzva stala na fakultě tradicí.

Oblastní nemocnice Kladno spolupracuje s FBMI již řadu let. Studenti u nás vykonávají praxi nebo nastoupí na některá oddělení jako zdravotničtí záchranáři, a to nás velice těší. Za tuto studentskou iniciativu jsem vděčná a nesmírně si vážím každého, kdo se rozhodne pro pomoc druhým. Adventní čas je plný zázraků, a tak si budeme přát, aby se z prvodárců stali pravidelní dárci, aby pravidelní dárci byli stále plni entuziasmu a aby díky všem byl svět zase o trochu víc v pořádku,“ dodává Ing. Lucie Lidická, hlavní setra Oblastní nemocnice Kladno, p.o.