Datum zveřejnění: 
27. 11. 2023
V pátečních odpoledních hodinách se uskutečnilo setkání představitelů Tchaj-wanu s vedením ČVUT v Praze. Výsledkem byl reálný příslib vysokých tchajwanských investic do výzkumu ČVUT a oboustranné spolupráce, a to zejména v oblastech polovodičů a IC technologií.

Tchajwanského ministra a další členy tamní delegace přivítal na půdě ČVUT rektor Vojtěch Petráček. Následné jednání se neslo ve výrazně přátelském duchu, na tchajwanských kolezích byl vidět zájem o výsledky výzkumu na ČVUT. Univerzitu jako takovou představili ve svých prezentacích prorektoři pro vědu, tvůrčí činnosti a doktorské studium Zbyněk Škvor a pro bakalářské a magisterské studium Gabriela Achtenová, Fakultu elektrotechnickou a Fakultu strojní pak odprezentovali proděkan FELu Jiří Jakovenko a za FS Michael Valášek a Milan Dvořák.

O tchajwanských pozicích a zájmech hovořil nejprve Hou Tuo-Hung, profesor z National Yang Ming Chiao Tung University, který se v říjnu 2022 stal generálním ředitelem TSRI NARLabs (Taiwan Semiconducter Research Institute in National Applied Research Laboratories). Uvedl, že považuje za velmi důležitý a strategický polovodičový průmysl, a připomněl, že Tchaj-wan zaujímá první místo na světě z hlediska výroby a testování polovodičů a druhé místo na světě v oblasti čipů a samozřejmě hodlá tuto unikátnost rozvíjet.

Navázal na něj ministr bez portfeje Wu Tsung-Tsong, který byl do roku 2022 tchajwanským ministrem pro vědu a technologie. Oba vyzdvihli úroveň Českého vysokého učení technického v Praze, jeho výuky a hlavně výzkumu. Právě na tomto poli očekávají úzkou spolupráci, přičemž primárně mají nyní Tchajwanci zájem o výsledky výzkumu v oblastech polovodičů a IC technologií. Mezinárodní kooperaci považují v dnešním světě za zcela nezbytnou a na výzkum odborníků z ČVUT hodlají uvolnit prostředky v řádech miliard.

Nabídku spolupráce uvítal rektor ČVUT Vojtěch Petráček, který považuje Tchaj-wan za důležitého strategického partnera univerzitního výzkumu. Protějškem by pro ČVUT měl být primárně institut NARLabs (National Applied Research Laboratories), který právě slaví dvacet let od svého založení.

Jednání se zúčastnil i prorektor Radek Holý a děkani Fakulty elektrotechnické Petr Páta, Fakulty strojní Miroslav Španiel a Fakulty informačních technologií Marcel Jiřina.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture