Datum zveřejnění: 
24. 11. 2023
Ústav Letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze a AERO Vodochody AEROSPACE a.s. připravily setkání akademiků a zástupců průmyslových firem se studenty středních a vysokých škol a odbornou veřejností. Nadšení příznivci letadlové a kosmické techniky si vyslechli poutavé přednášky a osobní příběhy.

Nejprve přivítal všechny přítomné prezident AERO Vodochody AEROSPACE a.s. Ing. Viktor Sotona, MBA, zcela neformálním příspěvkem o srdci strojaře a leteckého inženýra. Se svými zkušenostmi z vývoje cvičného proudového letounu Aero L-39NG a kompozitových technologií pro aerospace se podělili zástupci AERO Vodochody nebo např. firmy CompoTech. A stejný zájem vyvolal také úžasná prezentace akrobatického pilota Marka Hyky nebo Space Engineera Jana Lukačeviče. Motivující byla i prezentace Spacemanic o jejich úspěšném malém satelitu CubeSat.
Velký zájem vyvolala také prezentace projektů studentských týmů Fakulty strojní, CTU AeroLab a CTU Space Research, které dosahují skvělých výsledků a dokonce spolupracují s ESA BIC Czech Republic, který představila Marie Němečková.

Během polední přestávky přišel pozdravit přítomné děkan Fakulty strojní, doc. M. Španiel. Odborníkům i studentům popřál vytrvalou chuť a energii pro zdolávání pozemních i vesmírných cílů. Akci přítomní zhodnotili jako velice úspěšnou. Získali hodně zajímavých informací a zapojovali se do debat v diskuzních blocích. Úspěšné příklady posílily jejich zájem o letadlovou a kosmickou techniku a motivaci na tomto poli maximálně uspět.

Picture

Picture