Datum zveřejnění: 
16. 10. 2023
Tři studentky Fakulty architektury ČVUT získaly ocenění na prestižních soutěžích. Mariia Sokolova z ateliéru ZD Jaroš–Nezpěváková získala druhou cenu ve 27. ročníku prestižní mezinárodní soutěže Model Young Package, kdy porota ocenila její návrh inovativního obalu na nápoje, který je skladný a ohleduplný k životnímu prostředí. A v jedenáctém ročníku soutěže Stavby s vůní dřeva byly oceněny práce našich absolventek - Útulna od Kateřiny Šrofové zvítězila u odborné poroty, návrh Karolíny Šimonové na konverzi Tepny Náchod ocenilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

S heslem „Thirsty for Packaging“ hledala letošní soutěžní výzva kreativní a inovativní nápojové obaly. Celkem bylo přihlášeno přes 240 prototypů z 29 zemí. V kategorii Unlimited (Univerzit a designérů bez omezení věku) ve velké konkurenci získala 2. cenu studentka Mariia Sokolova s návrhem Flat Juice Package. „Chtěla jsem experimentovat s tvarem obvyklého obdélníkového balení. Snažila jsem se přijít s obalem, který dokáže spojit udržitelnost, pohodlnou přepravu, kapacitu požadovaného objemu kapaliny a zároveň by byl vizuálně atraktivní pro zákazníky," říká autorka oceněného návrhu. S formátem A5 se obal vejde do tašek a batohů hned vedle knih. Lze jej také přeložit napůl pro menší kabelky. Balení má vrchní papírovou vrstvu a uzavřenou plastovou vložku, která zajišťuje, že během přepravy nedojde k úniku obsahu. Po použití je snadné papírovou a plastovou vrstvu oddělit a vytřídit v různých odpadních kontejnerech. Navíc lze sáček umístit do mrazničky a získat tak ovocný led do koktejlů. Soutěž Model Young Package od roku 1996 oceňuje designéry a designérky i studující za nápaditá, inovativní a udržitelná obalová řešení, která jsou uplatnitelná v praxi. Studentky a studenti z Fakulty architektury ČVUT uspěli i v předchozích ročnících – minulý rok získala Cenu předsedy poroty Tereza Cvrčková a do TOP 25 se probojovaly Lucie Hegerová a Eva Procházková. V roce 2020 se Bianka Hudáková a Kryštof Bouřil umístili mezi padesáti nejúspěšnějšími a v roce 2018 byl Petr Matoušů oceněn předsedou poroty.

Fotografie ke stažení: https://campuscvut my.sharepoint.com/:f:/g/personal/vylitrom_cvut_cz/Eh2tVEhyLy5EsFXzON2HYEoBR176bqBxSaZSKw95d6pRbg?e=ZUr5F6

Picture

 

Soutěž Stavby pořádá Nadace dřevo pro život, která ve svých projektech poukazuje na přínosy využívání dřeva pro naši společnost a životní prostředí. Cílem je motivace studujících, aby ve svých školních pracích a následně ve své budoucí profesi používali dřevo jako stavební materiál. Nosným tématem napříč soutěžními díly byl pozitivní vliv na psychiku, zejména při využití dřeva v interiéru.
 

Útulna u rozcestí Nad Kotelní jámou
Kateřina Šrofová z ateliéru Kordovský uspěla s návrhem útulny – místa pro odpočinek a orientačního bodu na hřebenech Krkonoš. Materiálovým provedením navazuje na tradiční krkonošské stavitelství s využitím současných materiálů a postupů. Na konstrukci je využito dřevo v podobě CLT panelů, ve stejném odstínu je navržen i dřevěný mobiliář v interiéru. Objekt je řešen jako ostrovní systém. Voda je sbírána ze střechy, přečištěna a uložena ve sklepě, elektřina je získávána fotovoltaikou. Krytina je z falcovaného plechu, který odolá extrémním podmínkám. Červená barva odkazuje na Muttichovo značení, zajišťující orientaci za mlhy, vánice, a to je i účel útulny: zůstat vždy viditelná.

Picture
 

Adaptabilní Konverze Tepny Náchod
Na konverzi chátrající továrny v Náchodě pro rezidenční a komerční účely se zaměřil projekt Karolíny Šimonové. Pracovala na něm v ateliéru Redčenkov–Danda.  Rekonstrukce klade důraz na kompletní zachování původní nosné konstrukce. Ta je doplněna dřevěnými CLT buňkami. Díky jejich umístění na kolejnicích je lze snadno vyjmout a vyměnit. Tento princip umožňuje jednoduchou přestavbu budovy pro jiné účely. Spojení re-use přístupu a dřeva, ze kterého jsou veškeré nové konstrukce, nabízí ekologickým způsob, jak dočasně oživit staré budovy, než projdou kompletní přestavbou. Fotogalerie: https://campuscvut-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/vylitrom_cvut_cz/Eld5xVaLbINOk30rl9n5kaEB_K6SdfwFWXxLhZgUzuhyDQ?e=VrZUki

Picture

Picture