Datum zveřejnění: 
4. 10. 2023
Pro Dětskou univerzitu ČVUT bylo nesmírnou ctí pozvání výkonnou ředitelkou paní Ing. Evou Hanákovou na prestižní SingularityU Czech Summit. Konal se dne 2. 10. 2023 v Praze na Žofíně a sešlo se na něm 25 vizionářů ze Silicon Valley a z dalších částí světa. Hosty summitu byli evropští lídři, inovátoři, podnikatelé, politici, významní světoví vědci, ale i zástupci nevládních organizací či vynikající studenti, kteří si měli možnost vyzkoušet ty nejmodernější technologie v praxi.

Klíčovým tématem letošního ročníku byla umělá inteligence. Na summitu byly představeny nejnovější technologie a inovace, které budou ovlivňovat náš budoucí život a měnit svět byznysu a celou společnost.

Dětská univerzita dostala jedinečnou příležitost prezentovat svou činnost a poslání: vzbudit u dětí zájem o technické předměty, a to díky interaktivním exponátům. Celý den se v Rytířském sále střídaly skupiny dětí z vybraných základních škol a gymnázií. Prostor a čas byl věnován i nadaným dětem z chudších poměrů.

Děti si užily den plný fascinujících experimentů a inovátorských ukázek realizovaných odborníky především z Fakulty elektrotechnické, dále Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky a Fakulty stavební ČVUT. Na děti čekaly lego roboti, elektro hrátky, autonomní auto, chemické pokusy s Harrym Potterem či navždy oblíbené telefony. Unikátní ukázky svých experimentů předvedli také studenti přítomných odborníků: Ing. Jiřího Zemánka, Ph.D., Ing. Martina Hlinovského, Ph.D., prof. Dr. Ing. Zdeňka Hanzálka, Ing. Zbyňka Kocura, Ph.D., Ing. Vojtěcha Petruchy, Ph.D., Ing. Ondřeje Vondouše, Ph.D., prof. Ing. Mileny Pavlíkové, Ph.D. a prof. Ing. Arch. Zuzany Peškové, Ph.D., čímž vzbudili jak studenti, tak i jejich vyučující obrovský respekt hostů.     

Se stejným nadšením odcházeli - kromě dětí - i významní hosté SingularityU.

V odpoledních hodinách se v rámci summitu konala konference v angličtině, která byla určená pouze dětem. Ty měly jedinečnost příležitost sejít se a popovídat si se špičkovými experty z celého světa. Volný vstup dětem a jejich rodičům zajistila mezinárodní investiční skupina Progresus.cz.

Michaela Kostelecká, garantka Dětské univerzity ČVUT

Picture