Datum zveřejnění: 
22. 6. 2023
Navzdory horkému dni zakončenému průtrží mračen vyhledaly 11. ročník oblíbeného popularizačního festivalu vědy davy návštěvníků, dopoledne zejména z řad základních a středních škol. ČVUT, jeden ze spoluorganizátorů akce, se veřejnosti představilo v 11 stáncích i při dvou půlhodinových blocích na pódiu.

Na své experimenty a exponáty lákalo všech osm fakult, MÚVS, Ústřední knihovna a Rektorát, u nějž byly připravené ceny za splnění soutěžních úkolů napříč všemi fakultními stanovišti. Kromě stánků připravilo ČVUT také dva bloky programu na pódiu, zábavné i poznávací, zcela v duchu tohoto popularizačně-naučného festivalu. 

Dopolední blok zahájila kancléřka ČVUT Lucie Orgoníková a uvedla na scénu děti ze ZŠ Lvíčata, jíž je ČVUT zřizovatelem.

Na jednotlivých stanovištích pak součásti ČVUT názorně předvedly, co všechno na ČVUT vzniká. Například: Fakulta stavební připomněla pět velikánů, kteří ovlivnili dějiny natolik, že se jejich objevy řídí stavaři dodnes. Díky Fakultě strojní se mohli zájemci posadit do opravdové pilotní kabiny letounu a poznat její řídící přístroje a ovládací prvky. Fakulta elektrotechnická nabídla programování minirobotů nebo elektroformuli. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ukázala, jak vytvořit laser a využít energii světla.

Fakulta architektury předvedla, jak lze přeměnit odpad v umělecké dílo a vyrobit z něj například šperk. Dopravní simulátor či prototyp motocyklu byly připraveny na stanovišti Fakulty dopravní. Na stánku Fakulty biomedicínského inženýrství si mohli zájemci nechat mimo jiné změřit kvalitu svého zraku či prohlédnout špičkově vybavenou sanitku. Fakulta informačních technologií nabídla svět virtuální reality, počítačových her a umělé inteligence.

Ve stánku Masarykova ústavu vyšších studií se vydali návštěvníci VědaFestu na cestu historií vědy a ekonomie. Ústřední knihovna ČVUT připomněla, že vše začalo písmem.

Díky všem, kdo přišli!

Kompletní FOTOGALERIE

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture