Datum zveřejnění: 
29. 5. 2023
Vzdělávání nové generace odborníků je pro budoucnost českého jaderného průmyslu naprosto zásadní. Spolupráce s univerzitami je pro Westinghouse jednou z důležitých součástí působení v ČR. Program pracovních stáží pro studenty ze střední a východní Evropy začal v loňském roce. Po úspěšném prvním ročníku se letos do projektu zapojí i tři studenti z Českého vysokého učení technického v Praze.

Westinghouse Electric Company, celosvětový lídr v oblasti jaderného průmyslu, přivítá v srpnu ve své centrále v Cranberry Township v Pennsylvánii celkem pět českých studentů. Program je určen k rozvíjení talentů budoucích odborníků v jaderné energetice a představuje jedinečnou příležitost pro nadané studenty z tuzemska, kteří se vydají na inspirativní cestu k budoucí kariéře v jaderné energetice.

„Prosazujeme inovativní technologie a po celém světě máme dlouhou tradici spolupráce s univerzitami. Jsme hrdí, že na toto dědictví můžeme teď navázat v naší zemi, kde má jaderný průmysl desítky let pevné kořeny,” uvedl na setkání se studenty prezident Westinghouse Česká republika Petr Brzezina. Program stáže je vysoce strukturovaný a zaměřený na maximální praxi v reálném prostředí. Studentům budou zadávány úkoly podobné těm, na kterých pracují čerstvě vystudovaní inženýři nastupující do společnosti Westinghouse. Kromě toho budou mít příležitost zúčastnit se technických prezentací na různých odděleních a setkají se také s vedoucími zaměstnanci společnosti.

Andrej Prítrský, který studuje obor Jaderných energetických zařízení na Fakultě strojní pražské ČVUT, k plánované stáži dodal: „O možnosti vycestovat se společností Westinghouse na studijní pobyt do Spojených států jsem se dozvěděl na přednášce, kterou jsme měli na ČVUT. Přednáška se týkala pasivních bezpečnostních systémů na reaktoru AP1000. Řekl jsem si, že to je příležitost, kterou bych určitě měl využít.” Součástí pracovní stáže budou i návštěvy technických zařízení souvisejících s jaderným průmyslem.

V loňském roce Westinghouse nabídl pracovní pozice všem studentům, kteří ukončili nebo se blíží ukončení studia. „Během studia jsem se zatím nedostala k žádné praktické práci přímo v oboru, takže tahle nabídka mi přišla jako skvělá příležitost vyzkoušet si aplikovat to, o čem se učím a co zatím umím jen teoreticky,” sdělila Lucie Tycová z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze.

„Prezident Westinghousu pro Českou republiku Petr Brzezina pořádal přednášku na ČVUT o reaktoru AP1000, na které zmínil tuto příležitost. Slibuji si od toho zodpovězení otázek, které ohledně reaktoru mám. A velmi se těším na to, že technologii AP1000 uvidím v praxi,” uvedl Tomáš Svoboda, student Jaderných energetických zařízení na Fakultě strojní ČVUT. Podle Petra Brzeziny jsou přínosy podobných programů dlouhodobé. „Se současnou renesancí jaderného průmyslu je tento program tím nejlepším, co může české studenty potkat. Jádro je perspektivní, a to především v našem regionu, kde se rozvíjí mnoho zajímavých projektů - ať už v Česku, Polsku nebo v budoucnu na Ukrajině,” řekl Brzezina.

Jaderný průmysl se dynamicky vyvíjí a Westinghouse si uvědomuje, jak důležitá je podpora nové generace talentů v tomto vysoce specializovaném oboru. Společnost Westinghouse se snaží neustále inovovat své technologie a hledat bezemisní řešení. Klíčem pro perspektivní udržení této cesty jsou mladí talentovaní lidé z oboru jaderné energetiky, kterým seznámení s nejmodernějšími technologiemi a praktickými zkušenostmi může v budoucnu umožnit stát se lídry svého oboru.

Studentského programu společnosti Westinghouse se zúčastní Andrej Prítrský, Lucie Tycová a Tomáš Svoboda z Českého vysokého učení technického v Praze a Tomáš Kadavý společně s Petrem Vastlem ze Západočeské univerzity v Plzni. Pracovní stáž začne v srpnu a potrvá šest týdnů.