Datum zveřejnění: 
20. 4. 2023
Děkan Fakulty dopravní ČVUT v Praze prof. Ing. Ondřej Přibyl, Ph.D. a generální ředitel společnosti AŽD Ing. Zdeněk Chrdle včera podepsali smlouvu o spolupráci při zřízení a využívání Kompetenčního centra, které bude vybudováno v železniční stanici Dětenice.

Kompetenční centrum bude moderním prostorem, které bude sloužit jako výukové centrum s výukovými programy fakulty. Studenti a odborníci budou mít tak možnost převést své znalosti, vědomosti a nápady do praxe. Součástí bude také externí výstavní plocha prezentující nejnovější produkty společnosti AŽD. Zde budou instalovány nejmodernější venkovní prvky zabezpečovacích, sdělovacích a komunikačních technologií.

Vedení společnosti AŽD se rozhodlo vybudovat Kompetenční centrum s cílem rozvíjet a edukovat zájemce o železniční průmysl a současně prezentovat svou kompetenci a vlastní vysoce moderní technologie širokému okruhu zájemců z řad studentů při konkrétních výukových programech, které bude definovat Fakulta dopravní ČVUT v Praze. Chceme studentům ukázat kvalitní technologie a jejich vývojové fáze,“ řekl při podpisu smlouvy generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Společnost AŽD je připravena poskytnout pro schválené výukové programy odborníky a propojit tak oblast reálného vývoje, výroby a instalace s akademickou sférou. Součástí spolupráce bude také kooperace na vědeckých a rozvojových úkolech.

„Jsem velice rád, že se povedlo zrealizovat prvotní myšlenku naší spolupráce, která vznikla zhruba před rokem. Uzavřením smlouvy o spolupráci a následným vybudováním Kompetenčního centra získají naši studenti a odborníci jedinečnou možnost propojit získávané znalosti a vědomosti s praxí. Toto je podle mne nejlepší cestou, jak studenty motivovat, aby se náročnému, ale velmi zajímavému studiu na technických vysokých školách věnovali. Je před námi ještě veliký kus práce, ale věřím, že naše cíle budou naplněny a vznikne tak unikátní místo, které bude společným prostorem i pro řešení zajímavých vědeckých projektů a návrhů,“ uvedl děkan Fakulty dopravní ČVUT v Praze Ondřej Přibyl.

Železniční stanice Dětenice na trati Kopidlno – Dolní Bousov je ideálním místem pro vybudování Kompetenčního centra. Jde totiž o trať v majetku společnosti AŽD, na níž se aktuálně dokončuje instalace digitální inteligentní technologie s označením 4.0. Jde o nejmodernější české systémy v oboru zabezpečovacích, sdělovacích, řídicích a komunikačních technologií pro železnici.

Aktuálně byly zahájeny projekční práce a s výstavbou by se mělo začít do měsíce. Kompetenční centrum by mělo být v železniční stanici Dětenice slavnostně otevřeno v prvním čtvrtletí roku 2024.

Picture

Picture