Datum zveřejnění: 
31. 3. 2023
Historicky největší české delegace na Tchaj-wan se účastnili i zástupci ČVUT v Praze, konkrétně prorektor Radek Holý, děkan Fakulty dopravní Ondřej Přibyl a profesor Igor Jex z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské. Cestu hodnotí jako úspěšnou, došlo nejen k prohloubení dlouholetého partnerství s univerzitou Taipei Tech, ale podařilo se navázat i nové formy spolupráce s dalšími subjekty nejen z akademické sféry.

Taipei Tech a ČVUT při této příležitosti podepsaly memorandum s cílem posílit partnerství mezi oběma univerzitami. Wang Sea-fue, rektor Taipei Tech (National Taipei University of Technology), uvedl s potěšením: „Je to podruhé za tři roky, co nás prorektor ČVUT Radek Holý osobně navštívil.“ Považuje to za důkaz opravdového zájmu o prohlubování spolupráce.

Taipei Tech a ČVUT jsou partnery již více než 15 let. Pro studenty Taipei Tech znamená prestižní ČVUT jednu z nejvýhodnějších výměnných destinací, výměnného programu se zúčastnilo již více než 150 studentů z obou univerzit. Nyní uzavřel Taipei Tech dohodu s ČVUT také o společném investování do výzkumu polovodičů, udržitelné energetiky, smart cities a monitorování bezpečnosti informací.

„Během mise na Tchaj-wanu (ale i v Jižní Koreji) se potvrdilo, že jednou z nejzajímavějších oblastí technologického vývoje a mezinárodní spolupráce jsou kvantové technologie,“ uvedl prorektor Radek Holý. Ten spolu s profesorem Jexem jednal o kvantových technologiích mimo jiné na Yonsei University (Jižní Korea), se kterou se na toto téma připravuje i memorandum o porozumění, na National Taiwan University i National Science and Technology Council a  Ministry of Digital Affairs Tchaj-wanu.

Vůbec poprvé měl Holý možnost navštívit Tchaj-wan před 11 lety. Od té doby si zde našel mnoho dobrých přátel. „Cílem ČVUT při nynější návštěvě bylo prohloubit spolupráci i s dalšími tchajwanskými univerzitami. Při jednáních jsme kromě vědecké spolupráce připravovali například i nové studijní programy pro naše studenty. Mohu zmínit i to, že přední asijské univerzity pořádají kvantový hackathon a jednali jsme o zapojení českých studentů,“ dodal prorektor.

Děkan Fakulty dopravní Ondřej Přibyl oceňuje navázání nových kontaktů v oblasti udržitelné mobility a chytrých měst, nejen v rámci laboratoře City science (MIT Media Lab jako součást Taipei Tech), ale například i s významným vědeckým institutem ITRI (Industrial Technlogy Research Institute). Také je potěšen z dalšího rozvoje stávající spolupráce na univerzitě NTUST (National Taiwan University of Science and Technology), a to nejen v oblasti výzkumu, ale i rozšíření již existujícího společného doktorského dual-degree programu na více fakult NTUST.

Web univerzity Taipei Tech připomněl, že tato škola a ČVUT navázaly partnerství již v roce 2007 a že ČVUT je jednou z nejstarších technických univerzit v Evropě a nejlepší českou technickou univerzitou. „ČVUT je považováno nejen za líheň špičkových inženýrů, ale vychovalo i řadu vládních představitelů, například bývalého prezidenta Václava Havla nebo současnou předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markétu Pekarovou Adamovou,“ je uvedeno na serveru https://www-en.ntut.edu.tw/. České delegaci byla věnována značná pozornost i v tchaj-wanském tisku.

Picture

Picture

Picture

Picture