Datum zveřejnění: 
23. 3. 2023
Jubilejní třicátý ročník kultovní studentské soutěže Olověný Dušan vybral nejlepší ateliérové práce vzniklé na Fakultě architektury ČVUT. Cenu v kategorii Architektura si odnáší Timotej Hlaváček za projekt 7000t rajčat a v kategorii Design Tereza Cvrčková za návrh antiparkovací zábrany. Nejlepším architektonickým ateliérem je Kuzemenský–Kunarová, za design ateliér Streit–Polák.

Soutěž pořádá Spolek posluchačů architektury (SPA) s cílem přinést nezávislý pohled na kvalitu výuky architektury a designu na FA. Poroty, složené z nezávislých osobností, posuzují všechny ateliérové práce uplynulého zimního semestru. Projekty v kategorii architektura hodnotili Alžběta Brůhová, Martina Forejtová, Jan Hora, Tomáš Kosnar a Štefan Polakovič. V porotě pro design zasedli Tomáš Bárta, Karolína Jeřábková a Barbora Kolerusová.

Timotej Hlaváček z ateliéru Valouch–Stibral v projektu 7000t rajčat přináší nový pohled na logistické areály zabírající kvalitní zemědělskou půdu. Na střechu jedné z hal v Hostivici u Prahy navrhuje hydroponický skleník. Porota ocenila promyšlenost návrhu, který přichází s chytrou a vzájemně se doplňující kombinací využití průmyslové stavby. „Autor dal svým skleníkovým halám adekvátně uměřenou a prostou, leč kultivovanou architektonickou podobu. Skleněná struktura s jemnými rastry z kovových konstrukcí tvoří nenápadnou ale kvalitní architekturu,“ doplňuje porotce Tomáš Kosnar.

Studentka ateliéru Fišer–Nezpěváková Tereza Cvrčková navrhla antiparkovací zábranu, která slouží jako dopravní prvek i prostor k sezení a odpočinku. „Výsledkem je hravá, ale zároveň dospělá součást městského mobiliáře. Velký potenciál vidíme také v možnostech barevného provedení od konzervativních monochromatických seskupení až po hravou barevnou divočinu,“ dodává za porotu Barbora Kolerusová.

Jako nejlepší architektonický ateliér ocenili porotci a porotkyně ateliér Kuzemenský–Kunarová, který v zimním semestru zadal téma Bydlení Vršovická. Porotce Štefan Polakovič v hodnocení píše: „Z ateliéru až trćí pretalk informácií, ľahkosť, spracovaná śírka záberu, preverenie rôzne vzniknuych nových vzťahov v tom ktorom riešení, hľadanie a pomenovávanie – nový pohľad na dneśnú predstavu o kvalite dennodenného života.. Komplexná, skvelá práca vedenia so zúčastnenými v celom priebehu práce.“

Oceněný ateliér designu Streit–Polák zadal studentkám a studentům návrh opasku, nebo sedacího nábytku z ohýbaných ocelových trubek. Porota ocenila ateliér jako „místo, kde se studující nejvíce zamysleli nad celkovou prezentací a rozdílná témata, která zpracovávali, dokázali vizuálně propojit a dobře odprezentovat.“

Výstava před budovou FA ČVUT potrvá do 30. března. Nominované práce jsou k nahlédnutí na stránkách soutěže a na webu olovenydusan.cz. Fotografie z předávání cen najdete v galerii.

Picture

Picture

Picture