Datum zveřejnění: 
26. 2. 2023
Před 75 lety, 25. února 1948, se z budovy ČVUT na Karlově náměstí vydali na pochod k Hradu studenti, aby podpořili demokratického prezidenta Edvarda Beneše.

Pochod byl v Nerudově ulici brutálně rozehnán komunistickými ozbrojenci. Obě místa připomínají pamětní desky, mezi nimiž v sobotu prošel průvod senátorů, akademiků, studentů a dalších. Při několika zastaveních (např. u památníku obětem komunistického režimu na pražském Újezdu) si průvod vyslechl historické komentáře Martina Špolce, předsedy PAK 48. Po krátké návštěvě Senátu se účastníci průvodu vydali do Nerudovy ulice, kde se konal pietní akt uspořádaný Senátem Parlamentu ČR, iniciativou PAK 48 a Mene Tekel.

Vystoupili zde mj. předseda Senátu Miloš Vystrčil, bývalý předseda Senátu a iniciátor vzniku pamětní desky Petr Pithart, poslední účastník pochodu z r. 1948 Antonín Kyncl či kardinál Dominik Duka. Připomenuta byla jména účastníků pochodu a celoživotních bojovníků za svobodu Josefa Lesáka či Růženy Vackové.

Za ČVUT věnec položil a řeč pronesl prorektor Radek Holý:

"Vážené dámy, vážení pánové,

je tomu 75 let, kdy se studenti postavili do čela občanské společnosti v boji za svobodu a demokracii. Je tomu 75 let, kdy se proti jejich snaze postavil komunistický režim, který se v té době chopil moci nad naší zemí a naším národem.

Nebylo to poprvé ani naposledy, kdy se studenti ukázali jako hybná síla demokratického smýšlení. Kdy se mladá generace nebála dát najevo svůj názor i za cenu represí. Mnoho ze studentů bylo zatčeno, ještě více jich bylo vyhozeno ze škol a nebylo jim umožněno další studium. Byla to jedna z prvních ukázek toho, jak se nastupující režim bude chovat ke svobodomyslným lidem.

Nezapomínejme tak na odhodlání mladé generace postavit se za svoje hodnoty, ideály a vlastní budoucnost. I po 75 letech, v době, kdy je naše země již opět svobodná a demokratická, je důležité nebrat tyto věci jako samozřejmost, protože zdaleka ne všude samozřejmostí jsou. A bohužel ani nemusíme chodit daleko od hranic naší země.

Podporujme proto mladé vědce, filozofy, inženýry, magistry a doktory, protože to budou nejspíš právě oni, kteří se jako první vzepřou snahám svobodu a demokracii omezovat a potlačovat.

Děkuji za pozornost."

Fotodokumentaci ze všech míst najdete zde