Datum zveřejnění: 
7. 2. 2023
Studentky a studenti pěti škol architektury se propojí, aby prozkoumali Českou republiku a navrhli pro ni konkrétní řešení i vize. Společný projekt Technické univerzity v Delftu, vysoké školy ARCHIP, Fakult architektury ČVUT v Praze, VUT v Brně a TU v Liberci inicioval nizozemský architekt, spoluzakladatel studia MVRDV a hostující profesor na FA ČVUT Winy Maas.

Zalesnění, národní parky, průmyslová výroba, dopravní infrastruktura, bydlení, demografie, hustota obyvatel, ekologie, sociologie nebo ekonomika; na tato témata se studující zaměří a spolupráci využijí i pro mezinárodní srovnání. Pohybovat se budou v oblasti nejen architektury, ale také krajiny a městského plánování.

Pedagogický přístup, který se opírá o relevantní data, přesto řešení směřuje k odvážným nápadům a vizím, je typický pro práci think-tanku The Why Factory (t?f), který se na Technické univerzitě v Delftu pod vedením Winyho Maase iiž několik let podobnými výzvami zabývá.

Příkladem může být téma a následně vydaná publikace We Want World Wonders (Chceme divy světa), ve které studující navrhují nové divy světa. Nebo projekt City Shocks (Šoky pro město), který představil zásadní události, zejména v důsledku změn klimatu, které mohou města očekávat, a také, jak na ně mohou reagovat. Že podobné vizionářství není samoúčelné, ukazuje studentská práce, která v roce 2012 řeší zasažení planety Země virovou pandemií.

Spolupráci pěti škol architektury zakončí výstava v budově Fakulty architektury ČVUT v Praze. Vernisáž se uskuteční 31. května 2023. Součástí prezentace bude katalog, krátký film a představení zástupcům české politické reprezentace v říjnu tohoto roku.