Datum zveřejnění: 
26. 1. 2023
Studentky a studenti hostujícího profesora, nizozemského architekta a urbanisty Winyho Maase, prezentují své práce na výstavě Biotopia. Jak by mohla vypadat velká města budoucnosti, jejichž infrastrukturu nahradí biologické složky? Jak sladit moderní design s bující flórou a faunou? Odpovědi nabízí výstava, kterou je na Fakultě architektury ČVUT možné navštívit do 20. února.

Pod vedením Winyho Maase a jeho spolupracovníků z výzkumného think-tanku The Why Factory se v zimním semestru studující věnovali globálním problémům a jejich dopadu na život ve městech. Tým zkoumal širokou škálou témat od lokální městské produkce potravin po úplnou soběstačnost metropolí. Výsledkem je soubor navrhovaných řešení – biovynálezů, které mohou přispět k zachování biodiverzity a dlouhodobé udržitelnosti.

Biotopia je model rostlé městské struktury, která by mohla vzniknout v horizontu příštích několika století. Dokáže se adaptovat na potřeby lidí, zvířat i rostlin. Koncept biosvěta je založen na přírodních organismech, jejichž potenciál v současné době ještě nejsme schopni plně využívat.  Tým pracoval s myceliem jako stavebním prvkem, mořskými řasami, které vytváří energii ke svícení, pavoučím vláknem pro sběr vody nebo generátorem mraků pro regulaci teploty a redukci UV záření.

Maas je první osobností, jež přijala roli hostujícího profesora na Fakultě architektury ČVUT „Spolupráce s Winym Maasem byla pro nás výzva i úžasná příležitost. Byly to těžké měsíce skupinové práce, která otestovala naši vynalézavost, otevřenost i schopnost koordinace. Museli jsme změnit způsob, jakým přemýšlíme, abychom mohli přijít s inovativními nápady, abychom mohli snít,“ charakterizuje práci v ateliéru Barbora Strnadová, studentka magisterského programu. „Analyzovali jsme vliv člověka na přírodu, ale také potenciál přírodních materiálů. Navrhli jsme řadu designových řešení kompenzujících nadměrné využívání zdrojů planety Země a vytvořili biosvět, kde mohou lidé žít v symbióze s přírodou,“ dodávají další ze studentek Lucie Řeháková a Magdaléna Pourová.

Winy Maas, profesor na Technické univerzitě v Delftu, spojuje praxi s výzkumem. Je zakladatelem think-tanku The Why Factory, který zkoumá možnosti rozvoje měst budoucnosti, a ateliéru MVRDV, oceňovaného za inovativní přístup k architektuře budov, měst i krajiny.

Vernisáž se konala 18. ledna, záznam je ke zhlédnutí na YouTube kanálu FA ČVUT, fotografie z vernisáže na webu. Výstavu na Fakultě architektury ČVUT, Thákurova 9, Praha 6 je možné navštívit do 20. února 2023 denně od 9.00 do 19.00 hod. Vstup je bezbariérový a zdarma.

Picture

Picture