Datum zveřejnění: 
31. 10. 2022
OrgPad je česká webová aplikace na tvorbu interaktivních digitálních nástěnek. Skvěle se hodí na poznámky, prezentace, přípravy na zkoušky i vědeckou práci. OrgPad vzešel z potřeby zpřehlednit a zpřístupnit vysokoškolská témata, poslední dva roky se ale šířil hlavně v prostředí základních a středních škol. Nyní se díky Kariérnímu centru ČVUT vrací ke svým kořenům a pomáhá napříč fakultami.

OrgPad je svobodné dynamické prostředí pro práci s myšlenkami, poznatky a znalostmi  s velkým důrazem na jednoduchost a praktičnost. Dokument v OrgPadu si můžete představit jako nástěnku. Na začátku máte prázdnou plochu, na kterou si umisťujete potřebné informace v podobě buněk, s nadpisem a obsahem. Obsah může být cokoliv od textu přes obrázky, videa, odkazy až po jiné webové aplikace. Funguje zde drag&drop obrázků, souborů nebo třeba videí z YouTube, stačí tedy na plochu dokumentu v OrgPadu přetáhnout a pustit to, co zrovna potřebujete. Buňka se tvoří dvojklikem, šířka a výška buňky se počítá automaticky podle jejího obsahu. Kliknutím se dají buňky sbalit tak, že je vidět jenom nadpis, přičemž buňka vystoupne, je tak jasné, že ukrývá obsah. Dalším kliknutím lze buňku opět rozbalit. Pokud by měla buňka po rozbalení překrýt něco ve svém okolí, okolní buňky se rozestoupí a udělají místo. Dokument se tak dynamicky přizpůsobuje čtenáři. 

Síla v souvislostech

OrgPad člověka přirozeně vede k rozkládání témat na části a zobrazování jejich souvislostí. Jednotlivé lístečky v OrgPadu se totiž dají propojovat a můžete si tak tvořit nástěnky podobné těm, které známe prakticky z každého detektivního filmu. Hned od samého začátku práce v OrgPadu přemýšlíte nad strukturou tématu a díky elasticitě celého systému můžete intenzivně iterovat. Díky tomu se v OrgPadu může odrážet způsob vašeho přemýšlení, proto jej lze použít jako velmi silný analytický nástroj. OrgPad vám skvěle poslouží při přípravě na zkoušku, psaní závěrečné práce či vědeckého článku.

Picture

Další funkce OrgPadu

OrgPad toho ale umí mnohem více. Podporuje například kolaborativní práci, více lidí tak může najednou pracovat na jedné nástěnce. Lze v něm tvořit týmy, jednotlivé nástěnky je možné mnoha způsoby sdílet nebo je dokonce zanořovat jednu do druhé. Široké možnosti pak nabízejí obrázky s průhlednými částmi, které se dají vložit přímo do plátna OrgPadu. Umožňují tak člověku vytvářet takřka libovolnou grafiku. To třeba využila Nadace české spořitelny na svou poslední výroční zprávu

V neposlední řadě má OrgPad vychytaný prezentační mód, kde se dají tvořit krásné prezentace.  V každém kroku si nastavíte, co bude vidět na obrazovce, které buňky budou otevřené a které buňky úplně zmizí nebo se zase objeví. Přechody mezi jednotlivými prezentačními kroky v hotové prezentaci se animují pomocí zabudovaného enginu fyzikálních animací.

OrgPad mohou dále posílit funkce zabudované přímo do operačních systémů či zařízení. Pod Windows třeba výstřižky (Windows+Shift+s) či hlasové zadávání (Windows+h). Ze smartphonů lze zase snadno nahrávat fotky či videa a dále s nimi pak v OrgPadu pracovat.

Picture

Jakou roli sehrálo Kariérní centrum ČVUT?

Na jaře 2021 si OrgPadu poprvé všimlo Středisko pro podporu studentů se specifickými potřebami ELSA ČVUT a domluvilo pro své studenty o OrgPadu webinář. Rok poté převzalo iniciativu Kariérní centrum ČVUT a vyjednalo hromadnou licenci softwaru OrgPad pro celé ČVUT.

Jak funguje hromadná licence softwaru OrgPad pro ČVUT?

Licence je aktuálně zapnutá na doménách cvut.cz, fa.cvut.cz, fbmi.cvut.cz, fd.cvut.cz, fel.cvut.cz, fit.cvut.cz, fjfi.cvut.cz, fs.cvut.cz, fsv.cvut.cz, muvs.cvut.cz a student.cvut.cz. Každý účet v OrgPadu založený prostřednictvím emailové adresy na jedné z těchto domén automaticky spadá pod hromadnou licenci softwaru OrgPad pro ČVUT.  Získává tím všechny funkce profesionální licence a úložný prostor až 500 MB dat. 

Jak získám licenci?

Stačí si v OrgPadu založit účet prostřednictvím emailu na jedné z výše uvedených domén. Licence vám bude přidělena automaticky. OrgPad se nachází na webové adrese orgpad.com. Úvodní stránka je zpracovaná přímo v samotném nástroji a funguje jako dokument pro čtení. V pravém horním rohu v liště naleznete registrační tlačítko. Pro založení účtu pod hromadnou licencí ČVUT na něj stačí klepnout a posléze na tlačítko s nápisem “Pokračovat s Microsoftem”. Budete přesměrováni na server Microsoftu, kde se přihlásíte pomocí svého ČVUT emailu. Následně budete přesměrováni zpět do svého nového účtu v OrgPadu. Hromadná licence OrgPadu pro ČVUT platí do 30. 6. 2023.

Příklady, inspirace a konference

Pokud v OrgPadu vytvoříte materiál, který by mohl být k užitku jiným lidem, máte možnost jej v OrgPadu zveřejnit. Jakmile dokument zveřejníte, je vystaven v přehledu veřejných dokumentů přímo v aplikaci. V rámci několika následujících dní  zveřejněný dokument společnost Google zaindexuje, čímž se stane volně vyhledatelným. Takových dokumentů je dnes v OrgPadu na dva tisíce a lze mezi nimi najít i velmi zajímavé vysokoškolské materiály, např.:

Kolem OrgPadu existuje silná komunita, se kterou se můžete propojit na Discordu, Facebooku či Telegramu. Přehled odkazů na sociální sítě OrgPadu naleznete zde. 19. listopadu 2022 proběhne v pořadí již druhá konference o OrgPadu. Tentokrát v Praze na Smíchově v coworkingovém centru Next Zone, kam se můžete přijít podívat a potkat se se samotnými tvůrci OrgPadu. 

Picture