Datum zveřejnění: 
25. 10. 2022
Na zasedání Vědecké rady Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI) předal v polovině října 2022 děkan doc. Václav Čuba stříbrné medaile FJFI prof. Janu Johnovi z Katedry jaderné chemie (KJCH) a prof. Jiřímu Kunzovi z Katedry materiálů (KMAT). O několik dní později pak na kolegiu děkana dostal bronzovou medaili FJFI prof. Pavel Šťovíček z Katedry matematiky (KM). Medaile jsou pro všechny oceněné poděkováním za jejich dlouholetý přínos k rozvoji vědy a pedagogiky na naší fakultě s výrazným mezinárodním přesahem.

Prof. Ing. Jan John, CSc. vystudoval KJCH, kde v roce 1977 získal inženýrský titul. Po obhájení doktorské práce působil v letech 1985–86 v rámci postdoktorandského studia na univerzitách v norském Oslu a Trondheimu a poté do roku 1990 ve Spojeném ústavu jaderných výzkumů v ruské Dubně. Po návratu na fakultu, kde v roce 2005 získal titul profesora, založil Centrum pro radiochemii a radiační chemii ČVUT v Praze, následně se stal vedoucím KJCH. Ve své vědecké práci se soustředí zejména na separační metody využitelné při zpracování radioaktivních odpadů, radioanalytické metody, jadernou spektroskopii a v poslední době i chemii supertěžkých prvků.

Prof. Ing. Jiří Kunz, CSc. získal inženýrský titul na KMAT v roce 1975 a v roli pedagoga zůstal katedře věrný dosud. V devadesátých letech se podílel na založení detašovaného pracoviště ČVUT v Děčíně, kde i krátce učil. V letech 1995–2000 zastával funkci proděkana na FJFI, v letech 2006–22 vedl KMAT. Titul profesora získal v roce 2007. V rámci své vědecko-výzkumné činnosti se zabývá únavou konstrukčních materiálů, aplikovanou lomovou mechanikou, analýzou poruch a fraktografií. Své znalosti a zkušenosti předal široké odborné veřejnosti v knize Základy lineární a nelineární lomové mechaniky pro inženýrskou praxi.

Prof. Ing. Pavel Šťovíček, DrSc. absolvoval studium na KM FJFI v roce 1981. Tituly kandidáta věd a posléze doktora věd obdržel v letech 1986, respektive 1999.  Po letech (1987–90) strávených Spojeném ústavu jaderného výzkumu v Dubně se vrátil na KM, kde se v roce 2001 stal profesorem. V letech 1995–96 působil na TU Clasuthal jako Humboltův stipendista. Vědecky se zaměřuje na aplikace algebraických, geometrických a funkcionálně analytických metod v kvantové mechanice. Vychoval řadu úspěšných doktorandů, kteří tuto oblast dále rozvíjejí. Dvě funkční období působil ve funkci vedoucího katedry matematiky, během této doby katedra matematiky posílila pověst respektovaného vědeckého pracoviště.