Datum zveřejnění: 
1. 9. 2022
Univerzitní základní škola Lvíčata, kterou zřizuje ČVUT v Praze, dnes přivítala téměř dvacet prvňáčků. Část z nich už má s Lvíčaty zkušenost, protože přicházejí ze stejnojmenné mateřské školy, sídlící nedaleko od té základní. Žáky přišli pozdravit i rektor ČVUT Vojtěch Petráček a kancléřka Lucie Orgoníková.

Zahájení školního roku pro téměř 80 žáků prvního až pátého ročníku základní školy zřizované Českým vysokým učením technickým v Praze se konalo v Kampusu Dejvice, na terase před Studentským domem, v němž mimo jiných institucí sídlí i ZŠ Lvíčata. Dětem, rodičům i učitelkám popřáli klidný a úspěšný rok rektor ČVUT Vojtěch Petráček a kancléřka Lucie Orgoníková, kteří si následně spolu s ostatními zazpívali školní hymnu.

Po uvítání na terase si šli rodiče prohlédnout výstavu obrázků dětí z „mateřinky“ pod názvem Miluj a maluj v přízemí školy. „Až na to naši páťáci v rámci programu Finanční gramotnost připraví projekt, dáme tyto obrázky do dražby a výtěžek poskytneme na pomoc Ukrajině,“ uvedla ředitelka školy Ilona Ali Bláhová.

Rektor Petráček ocenil novou výbavu interiérů, v nichž škola sídlí druhým rokem. „Všechno tu voní novotou a prostředí je přívětivé a barevné, doufám, že se tu bude dětem líbit,“ uvedl. Na dotaz, zda v dětech vidí budoucí ajťáky, jaderné vědce či třeba stavaře, tedy absolventy ČVUT, se rektor usmál a řekl: „To je samozřejmě ještě daleko, ale jsem přesvědčen, že naše základní škola dá dětem potřebné základy vzdělání ve špičkové kvalitě.“

A že to tak bude, o tom svědčí například i poslední výsledky žáků=Lvíčat při jednotné přijímací zkoušce na osmiletá gymnázia. „Z českého jazyka je průměrné percentilové umístění uchazečů o osmiletá gymnázia v rámci celé ČR 50,0. Naše škola dosáhla percentilu 82,7. Z matematiky je průměrné percentilové umístění v rámci ČR také 50,0. Lvíčata však dosáhla z matematiky percentilu 78,7,“ okomentovala na jaře výsledky CERMATu ředitelka školy Ilona Ali Bláhová.

ZŠ Lvíčata poskytuje v současnosti vzdělání právě na prvním stupni základní školy, je zaměřena na přírodní vědy a techniku. Žáci mají možnost navštěvovat odborná pracoviště ČVUT, odborníci z jednotlivých fakult se podílejí na výuce. Děti dosahují velmi dobrých výsledků v přírodovědně zaměřených soutěžích, jako jsou např. matematická olympiáda, matematický klokan, logická olympiáda, Pangea a další. Žáci jsou umístěni ve třídách Informatici či Architekti, letos byla otevřena třída Techniků. „Základka“ ČVUT je také součástí sítě škol spolupracujících s Mensou ČR.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture