Datum zveřejnění: 
26. 7. 2022
Cypřišová zahrada s názvem Akrobat, navržená studentkami a studenty z Fakulty architektury ČVUT, je jedním z 24 projektů, které se letos představují na největším zahradním festivalu v Evropě. Zahrady budou v Chaumontu nad Loirou k vidění až do listopadu.

Festival v zahradách jednoho ze zámků na Loiře je místem, kam se již 30 let přijíždí odborná i laická veřejnost z celého světa pokochat uměním zahradních a krajinářských architektů a seznámit se s novými materiály, přístupy i technologiemi. Studenti z Fakulty architektury ČVUT se festivalu účastní pravidelně, v loňském roce za svoji instalaci obdrželi Cenu poroty.

Zadáním festivalu pro tento rok byla ideální zahrada, estetická a oku lahodící, zároveň však užitečná, ekologická, inovativní a na spotřebu vody a energie nenáročná. „Pro můj tým nespočívá téma dokonalosti a ideálu v harmonických kompozicích, ale snažíme se zrcadlit přírodní svět kolem nás. Dokonalost vnímáme jako prastarý cyklus hledání rovnováhy, který neustále probíhá, a my všichni jsme jeho součástí,“ vysvětluje koncept zahrady Akrobat jeden z autorů David Šmíd.

Návštěvníci postupně procházejí dvěma částmi zahrady, které jsou ve vzájemném protikladu. Vstupují do kamenité pouště s nakloněnými cypřiši, které se postupně napřimují a uvozují prostředí ráje s bělostným květinovým kobercem. Rajskou atmosféru dokresluje zurčení vodního prvku, který zároveň symbolizuje nikdy nekončící proces hledání rovnováhy.

Autorský tým české instalace tvoří Berenika Pilařová, Kateřina Shrbená, Tereza Sladká, Václav Suchan a David Šmíd. Pod vedením Vladimíra Sitty z Ústavu krajinářské architektury FA ČVUT věnovali realizaci instalace dva týdny. „První týden jsme strávili terénními úpravami, navážením kamenné sutě a kultivací půdy. Druhý týden jsme vysázeli padesát cypřišů, instalovali kotevní systém, vysázeli granátovníky a směs trvalek, letniček a cibulovin. Zapojili jsme vodní prvek, vztyčili rámečky, ukotvili ocelové obruby cest a zamulčovali květinové záhony,“ přibližuje proces vzniku Kateřina Shrbená.

Podle studentek a studentů byla příprava ve Francii náročná na koordinaci, většina autorských objektů byla totiž realizována v Česku a transportována na místo. Vzhledem k jednosezónnímu charakteru přehlídky a omezenému rozpočtu i času se pro výrobu řady součástek využíval 3D tisk.

Festival zahrad v Chaumontu nad Loirou mohou zájemci a zájemkyně navštívit do 6. listopadu, včetně budovy zámku se sbírkami moderního umění nebo rozsáhlého zámeckého parku.

Picture

Picture

Picture

Picture