Datum zveřejnění: 
16. 6. 2022
V pátek 10. 6. 2022 se na letišti Brno Medlánky konal další ročník soutěže Czech Rocket Challenge pořádané studentským spolkem Czech Rocket Society.

Do finále soutěže se, na základě předem zaslaných reportů, kvalifikovalo 30 týmů v kategoriích středních a vysokých škol z více než 70 přihlášených týmů. 

Pozvánka na finále přišla i dvěma studentským týmům z Fakulty strojní ČVUT v Praze. V kategorii vysokých škol si první místo odvezl studentský tým s názvem „Je dobrá, ale stejně..." podporovaný Centrem leteckého a kosmického výzkumu Fakulty strojní ČVUT v Praze, ve složení Patrik Kovář, Adam Tater, Pavel Mačák, Jakub Pařez, Tomáš Kaňka a Jan Pařez.

Ke konstrukci rakety řekl pár vět Patrik Kovář: „Našim cílem nebylo vytvořit pouze soutěžní raketu, která dosáhne nejvyššího dostupu, ale především využít raketu jako nosič pokročilé senzoriky a řídicí elektroniky. K vlastní stavbě rakety jsme použili kompozitní materiály a komponenty vyrobené plastovým 3D tiskem. Vývoj trval přibližně 4 měsíce, během kterých jsme vyvinuli vlastní systém řízení polohovatelných křidélek, systém vypuštění padáku a v neposlední řadě jsme vyrobili desku plošného spoje včetně firmwaru a softwarového řízení, díky kterému bylo nakonec možné vše řídit."

Druhé místo obsadil tým Projekt Theia z Fakulty dopravní ČVUT a na třetím místě se umístil druhý tým studentů z Fakulty strojní – CTU Space Research.

FOTO: Petr Červenka

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture