Datum zveřejnění: 
2. 5. 2022
Betlémská kaple 28. 4. 2022.

Magnificence, spectabiles, honorabiles, vážený pane náměstku, vážení hosté.

Stojím zde dnes před vámi v poločase své služby ČVUT ve funkci rektora. Čtyři roky společné práce jsou za námi, další čtyři roky leží před námi.

Nyní je tedy chvíle, kdy se ohlížíme zpět a zároveň pohlížíme vpřed. Mezi minulostí a budoucností však leží ještě přítomnost naší univerzity.

Dovolte mi, abych se každé z těchto tří sfér několika úvahami věnoval.

Uplynulé funkční období, představující minulost, bylo pro mě, mé kolegy ve vedení ČVUT, v Akademickém senátu, ale vlastně pro nás všechny – pracovníky i studenty ČVUT – náročné, komplikované, ale úspěšné.

V našem vnitřním světě se nám podařilo nalézt společnou řeč, důvěru, pochopení a rozvinout spolupráci součástí.  Na tomto základě jsme postavili nové nastavení prostředí pro výuku i výzkum.

Absolvovali jsme s excelentním výsledkem mezinárodní hodnocení univerzit a poučili jsme se z něj při nastavení naší cesty výzkumnou sférou. ČVUT velmi významně uspělo při získávání excelentních projektů v programech OP VVV, Horizontu 2020, i v činnosti ve velkých výzkumných infrastrukturách.

V oblasti výuky jsme rozvinuli moderní formy výuky a její digitalizaci a možnosti vzdáleného přístupu k ní. K tomu nám nemálo napomohla covidová krize. Mám obrovskou radost z toho, že se nám podařilo daleko lépe zformulovat zapojení Masarykova ústavu v rámci univerzity i jeho spolupráci s fakultami.

Ve vztahu k vnějšímu světu ČVUT prezentovalo své kvality stále se zlepšující pozicí v mezinárodních žebříčcích, skvělými výsledky základního, aplikovaného i kolaborativního výzkumu, úspěšným zapojením do mezinárodní universitní sítě Euroteq. Budovali jsme strategická partnerství s řadou výzkumných organizací a firem.

Mezi nesporné špičkové výsledky našeho výzkumu mohu zařadit systém SAWER na výrobu vody ze vzduchu oceněný na EXPO v Dubaji nebo motory Catalyst vyvinuté v univerzitních zkušebnách, které budou pohánět evropské strategické drony EURODRONE.

Tolikrát zatracovaný projekt vývoje leteckých motorů se stal součástí vítězného tendru Evropské komise na vývoj evropského obranného dronu. Děkuji nové české vládě za podporu v závěrečných fázích rozhodování o vítězi tohoto výběrového řízení. Být součástí evropského projektu takového rozměru je ctí a výsledkem odvahy, víry v racionální řešení a čtyřleté mravenčí práce mnohých z vás. I za to děkuji. 

V mém prvním volebním období se ČVUT zapojilo do činnosti Asociace výzkumných univerzit a iniciovalo součinnost univerzit poskytujících technické vzdělání ve skupině TECH8. Velmi intenzivně jsme spolupracovali se státní správou, zejména MŠMT a MPO, a snažili jsme se o co nejlepší podmínky pro vědu, výzkum a vzdělávání v ČR.

V rámci této 3. role jsem v závěru funkčního období inicioval vznik univerzitního think-tanku UNI-T, který si klade za cíl vytvářet nezávislá řešení problémů společnosti a opírá se o kompetence specialistů z akademické sféry.

Protože nejen čísly a publikacemi živ je člověk, rozvinuli jsme na ČVUT rovněž kulturní a společenský program reprezentovaný kulturním centrem Betlémská beseda, naší studentskou televizí TV9P, Betlémským diskusním klubem a v neposlední řadě akvizicí Frágnerovy galerie – významné architektonické galerie, jejíž kvality chceme dále rozvíjet.

Minulost před nás postavila velké výzvy. Patrně tou největší byla pandemie covidu-19 a vše, co s ní souviselo. Rád bych připomenul již mnohokrát řečené, ČVUT v této zkoušce obstálo excelentně – rád jsem byl svědkem skvělé aktivity všech – studentů i zaměstnanců, spolupráce s firmami i dobrovolníky.

Rád jsem pomáhal vše koordinovat a pokoušel jsem se vše řídit na základě reálných dat a racionálního přístupu. Těší mne, že jsme společně tuto krizi překonali a nejen ochránili ČVUT, ale pomohli všem – například našimi plicními ventilátory nebo maskami.

Bez tvrdé práce vedení univerzity, děkanů, ostatních členů vedení fakult, akademických pracovníků i zaměstnanců a studentů by veřejnost nehodnotila České vysoké učení technické jako vědecké pracoviště schopné ze dne na den „začít sloužit potřebám lidí a národa“. Naše pomůcky pomáhaly v pravý čas na pravém místě. ČVUT se stalo centrem České republiky. Děkuji Vám všem – akademickým pracovníkům, zaměstnancům a studentům. Bez Vaší práce a podpory bychom tak slavně boj s covidem nevybojovali.

---------

Jen co skončila velká covidová krize, započala současnost, kterou počítám od 24. 2. 2022. Toho dne započala barbarská agrese Ruska proti Ukrajině a my na ČVUT jsme se zapojili – jako součást demokratických sil – do co nejintenzivnější pomoci napadené zemi i uprchlíkům, kteří k nám z Ukrajiny přišli. Opět je třeba podtrhnout, že všichni na ČVUT jsou fantastičtí a jsou součástí všestranné podpory.

Přijímáme a připravujeme na studium ukrajinské studenty, stipendiem podporujeme ukrajinské studenty v nouzi, přijali jsme několik ukrajinských kolegů, staráme se na našich kolejích o téměř 300 maminek a dětí z Ukrajiny. Zajišťujeme kursy češtiny, volnočasové aktivity pro děti a rodiče a poskytujeme všestrannou podporu uprchlíkům. Na Ukrajinu jsme poslali osobní ochranné prostředky pro vojáky a společně s VŠCHT kamion potravin. Pro Ukrajinu bylo vybráno více než pět milionů korun.

Opět musím poděkovat všem vám – akademickým pracovníkům, zaměstnancům i studentům. Způsob, jakým jste se zapojili, každý po svém, do pomoci našim ukrajinským přátelům, je nezapomenutelný a správný. Je naší povinností pomoci – jak při vývoji obranných zařízení, tak třeba prostřednictvím naší mateřské školky a školy.

V kulisách válečných událostí však ČVUT funguje a musí fungovat ve všech oblastech. Intenzivně se připravujeme na nadcházející projekty v OP JAK, ERC a další významné výzvy naplňující například Národní plán obnovy, připravujeme další běh našich výzkumných infrastruktur.  Pracujeme na plánu dalšího zlepšování technického vzdělávání a přípravě kvalitních učitelů odborných předmětů (M, F, Ch, Inf).

V oblasti vzdělávací se připravujeme na rozběh institucionálního akreditačního prostředí a digitalizaci agend.

To vše se bude rozvíjet v nadcházející budoucnosti.

Záměry pro nadcházející volební období jsem před časem popsal ve volebním programu, na jehož základě jsem byl Akademickým senátem ČVUT zvolen, a to se silným mandátem.

Chceme, aby se ČVUT jako excelentní výzkumná univerzita úzce svázaná se společností i se státem rozvíjela směrem k ještě vyšší relevanci a jedinečnosti v evropském a světovém měřítku.

Na ČVUT máme nyní prostředí, které umožňuje týmové hledání řešení problémů na základě konsensu. Dokážeme spolu hovořit a chápat jeden druhého. Toto je základ, na kterém musíme stavět.

V letech 2022–2026 bych chtěl dosáhnout následujících cílů:

  • Ve Výuce – plně internacionalizované dvojjazyčné prostředí
  • Ve VaV – další Posun vzhůru v mezinárodních žebříčcích
  • Zajistit činnost výzkumných infrastruktur a jejich dobudování
  • V oblasti Rozvoje chceme postoupit v budování prostor pro FIT, výpočetní centrum a Kloknerův ústav
  • V rámci 3. role budeme rozvíjet integrované akademické síly v think-tanku UNI-T a rovněž chceme budovat systém „micro-credentials“ v rámci CŽV pro rekvalifikaci

To samozřejmě není plným výčtem cílů, které si spolu s týmem vedení vytyčujeme. 

Mým osobním cílem je to, abychom na ČVUT dokázali ještě lépe využít potenciálu, který máme, abychom ještě lépe komunikovali, pochopili se a věřili si, abychom se na sebe mohli spolehnout a tak společně postupovat k úspěchům.

Doufám, že se ČVUT posune mnohem výše ve světových žebříčcích, bude atraktivním a příjemným místem pro studenty a výzkumníky ze světa, bude významným hráčem v mezinárodní spolupráci i veřejné diskusi budoucnosti společnosti a světa a rovněž partnerem dalším univerzitám v ČR i ve světě v oblasti společného výzkumu i výuky.

Nadcházející doba nebude jednoduchá, ale nemusí být „zlá“. Záleží jen na nás. Koneckonců, slavný básník Jan Neruda nabádá v Písních kosmických: „Bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů.“

Proto bude třeba zvýšeného úsilí, u každého z nás, občas upozadit své ego, jednat laskavě, racionálně a bez vypjatých emocí, projevovat odvahu a rozhodnost. Takovou, jakou projevují naši přátelé na těžce zkoušené Ukrajině. A proto odolávají několikanásobné přesile.

V nynějších časech se víc než jindy zcela zřetelně rýsují základní priority našeho výzkumu: umělá inteligence, pokročilé studium přírodních věd a kvantových technologií, kosmický výzkum, letectví a kosmonautika, pokročilá průmyslová výroba 4.0, jaderná energetika či obnovitelné zdroje a Green Deal.

V těchto i mnoha dalších oblastech se budeme snažit budovat světovou kvalitu a excelenci a výsledky práce v těchto oborech budeme maximálně přenášet do užitečných výstupů.

------

Ani uvedená minulost a přítomnost, ani nadcházející budoucnost by nebyly možné bez spolupráce a pomoci mnoha lidí napříč univerzitou i mimo ni.

Zcela určitě vím, že bez pomoci a pochopení mé manželky a syna bych ČVUT sloužit nemohl, proto jim chci za pomoc a pochopení poděkovat. Moc času jsem s nimi v posledních letech nemohl díky své práci strávit.

Bez skvělých kolegyň a kolegů ve vedení bychom nedokázali naplnit cíle, které jsme si vytyčili. Naše vedení pokračuje beze změny a já chci poděkovat všem za práci, kterou již odvedli, i za to, že stále mají energii na další práci vedení participovat!

Moc chci poděkovat našemu Akademickému senátu za skvělou komunikaci, pochopení složitých problémů, které vedení univerzity přináší, snahu o detailní pochopení podstaty problémů a o věcné hledání řešení nejlepších pro univerzitu. Rád s nimi spolupracuji a používám při tom plně transparentní přístup.

Minulé čtyři roky jasně ukázaly, že bez nastolené atmosféry klidu a jednoty, bez onoho „táhnutí za jeden provaz“, by naše škola neproplula tak vítězně rozbouřenými vodami nepřízně doby, mocných tohoto světa anebo covidu.

Odvahu, rozhodnost a pocit jistoty lze nastolit pouze tam, kde existuje základní pocit důvěry. A není důvěry bez konstruktivní diskuse, kdy jedinou snahou je najít to nejlepší a nejefektivnější řešení. V našem případě pro naši univerzitu.

Proto bych zde rád poděkoval Vám, pane předsedo Akademického senátu, a prostřednictvím Vás i všem členům Akademického senátu, se kterými jsem se od roku 2018 potkával a potkávám.

Rád bych také poděkoval všem členům a členkám grémia – děkanům, ředitelům vysokoškolských ústavů i dalších součástí – za to, že dovedeme při jednání vytvářet přátelské a věcné prostředí, které nás vždy dovede k nalezení řešení problémů ve složitém „vesmíru“ ČVUT.

-------

Vždy pro mě byly důležitými hodnotami: pochopení, odvaha, rozhodnost, jednota, pocit jistoty a pravda. A každý rektor, každý děkan, ministr nebo premiér musí o těchto hodnotách přesvědčit své blízké i široké okolí. Bez podpory kolegů a širokého okolí nelze takové jednoty dosáhnout. A bez jednoty není efektivní obrany. A jen v atmosféře jednoty a klidu se daří odvážným a nadčasovým řešením.

Proto se těším, že spolu všichni vytvoříme v nadcházejících letech mnoho takových nadčasových řešení, která posunou vpřed nejen ČVUT, ale i celou naši společnost, Evropu a svět.

Naše univerzita není jen vynikajícím vědeckým pracovištěm, „laboratoří moderní České republiky“ a skvělým pedagogickým ústavem. Jako každá univerzita, i ta naše je také strážcem svobody. A nejen v akademickém slova smyslu. Ochrana demokracie a lidské svobody je také našim základním imperativem. Tyto hodnoty budeme vždy bránit s odvahou a rozhodností v naprosté jednotě.

Myslím, že prvotními cíli našeho bádání a výuky jsou touha po poznání neznámého a slavné Čapkovo krédo ze závěru románu Krakatit – „aby to pohánělo nějakou věc, aby to svítilo a hřálo a aby se lidem líp pracovalo“. Čapek však také upozorňoval, že svoboda a demokracie, bráněny s odvahou a rozhodností, spolu přinášejí mír, klid a pokoj. Mír tak důležitý pro obyčejný šťastný život i pro složité vědecké bádání a vynalézání. Myšlenky Karla Čapka dnes více než jindy nabývají na důležitosti.

A pak jsme tady my, všichni dnes zde shromáždění, a dále mnoho našich akademických kolegů, zaměstnanců a studentů. Jsme to my, jimž je kvalita a prestiž Českého učení technického v Praze prvním imperativem. Jsme to my, kteří budou vždy odhodlaně a odvážně bránit svět demokracie, svobody a tolerance. A jsme to my, kteří mají před očima odkaz Václava Havla.

Jsme to my, kteří věříme, že posouváme univerzitu a svět v dobrém o kousek dál.

Pojďme společně, v jednotě náš svět posouvat k lepšímu. Pojďme odvážně a rozhodně společně vstoupit do rozbouřených časů. Časů vyžadujících odvahu, rozhodnost a jednotu. Časů znovunalézání pocitu jistoty, míru, klidu a stability.