Datum zveřejnění: 
14. 3. 2022
Ve čtvrtek se uskutečnil rekordní nábor do registru dárců kostní dřeně. Výzvu iniciovali studenti Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně. Obrátili se na dobrovolnickou společnost Nábor hrdinů s cílem zvýšit počet dárců kostní dřeně a rozšířit tak základnu Českého národního registru dárců kostní dřeně.

Za celý den se na fakultě v Kladně registrovalo rekordních 261 dobrovolníků, zejména studentů FBMI, více než tři desítky středočeských hasičů a několik obyvatel, většinou z Kladna.

Jsem velmi rád, že naši studenti přišli s touto výzvou, a současně jsem nesmírně hrdý, že jich tak velký počet má potřebu pomáhat. Že ale nakonec přišel rekordní počet dobrovolníků v dosavadním působení Náboru hrdinů, je skvělé,“ dodal děkan fakulty prof. MUDr. Jozef Rosina, Ph.D., MBA.

Výzvu studentů FBMI přijal také Hasičský záchranný sbor ČR, který myšlenku podpořil a do akce se zapojil v Kladně, a 86 studentů 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kteří se mohli registrovat v Praze. Akci podpořilo i statutární město Kladno.

Ve čtvrtek se tak v Kladně a v Praze zaregistrovalo neuvěřitelných 347 dobrovolníků. A protože ze statistik vyplývá, že pro nalezení jednoho vhodného dárce je třeba získat asi 120 registrovaných dárců, lze říci, že se díky studentské iniciativě během jednoho dne podařilo zachránit tři lidské životy.

Picture

Picture

Picture