Datum zveřejnění: 
25. 2. 2022
Zástupci ČVUT v čele s prorektorem Radkem Holým dnes položili květiny u pamětních desek na Karlově náměstí a v Nerudově ulici, aby připomněli 74. výročí pochodu studentů za svobodu a demokracii na Pražský hrad dne 25. února 1948.

Dne 25. února 1948  v odpoledních hodinách vyšel z budovy ČVUT na Karlově náměstí několikatisícový průvod vysokoškoláků, který zamířil na Hrad vyslovit podporu prezidentu Benešovi a jeho snaze o zachování demokracie. V Nerudově ulici byl průvod brutálně napaden komunistickými ozbrojenci. V následujících persekucích bylo ze studia na vysokých školách vyloučeno a dalších 40 let pronásledováno přes 9 tisíc studentů.

„Odvážný čin, který si tu zde připomínáme, ukazuje na vnitřní sílu národa, která v něm, věřím, stále žije. V kontextu událostí, jež v těchto dnech vidíme na Ukrajině je o to silnější deklarovat, že boj za svobodu a demokracii má smysl“, řekl u desky v Nerudově ulici prorektor Holý.

„V roce 1938 i 1968 nás svět nechal v rukou totalitních států. Neudělejme tu samou chybu dnes a nenechme v tom Ukrajinu samotnou“, dodal.

Picture

Picture

Picture