Datum zveřejnění: 
13. 2. 2022
Návštěvníci světové výstavy EXPO 2020 v Dubaji si v rámci rotační expozice eForce Driverless DV.01 od 30. ledna do 13. února 2022 mohli v pavilonu České republiky prohlédnout samořiditelnou formuli týmu eForce, kterou sestavili studenti Fakulty elektrotechnické.

Formule DV.01 je prvním tuzemským vozem s autonomním řízením a jedním z prvních v celé Evropě. Koncepčně po mechanické stránce vychází ze sedmé generace pilotovaného elektrického modelu. Schopnost plně autonomní jízdy pak zajišťuje sestava senzorů v čele s LiDarem a stereokamerami, jejichž signál je následně zpracováván pomocí algoritmů v pokročilé výpočetní jednotce.

Monopost již stihl sklidit i mezinárodní úspěchy, kdy v on-line závodech v hlavní disciplíně porazil týmy z věhlasných univerzit, jako je holandský Delft či americké MIT. Na závodech v Mostě pak dosáhl na třetí místo a tedy první pódiové umístění. S hmotností 205 kg se formule může pyšnit zrychlením z 0 na 100 km/h za 2,9 sekundy.

Studentský tým eForce FEE Prague Formula pod záštitou Fakulty elektrotechnické vyvíjí a staví elektrické monoposty už od roku 2010 a v letošním roce světu představí již jedenáctou generaci. Tým se skládá z 60 studentů bakalářského i magisterského studia, kteří studují zejména na Fakultě elektrotechnické a na Fakultě strojní ČVUT v Praze. V roce 2020 se tým rozrostl o tzv. driverless divizi, která pracovala na samořiditelné formuli ve spolupráci se zbytkem týmu.

V rámci rotační expozice s názvem Robot's 100th Birthday se již na EXPO 2020 od 23. října do 14. listopadu 2021 představila skupina Multirobotických systémů (MRS)  působící na katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické. 

Společným jmenovatelem vystavených produktů ve stálé expozici Českého národního pavilonu je voda a ekologická udržitelnost. Jádrem pavilonu a technologickým „zázrakem“ je proto systém S. A. W. E. R.  který dokáže vyrábět vodu ze vzduchu s využitím solární energie a kultivovat poušť pomocí podpovrchových kultur, které vyvíjejí naši vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT, Fakulty strojní ČVUT společně s AV ČR.

O události informovala tato média: Blesk.cz, PrahaIn.cz

Picture