Datum zveřejnění: 
27. 1. 2022
Prezident Miloš Zeman jmenoval 26. ledna 2022 na Pražském hradě nové rektory jedenácti vysokých škol. Mezi nimi byl i rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček, který byl Akademickým senátem ČVUT zvolen osobou navrženou na rektora 27. října 2021. Nové a pro docenta Petráčka již druhé funkční období začne 1. února 2022 a potrvá do roku 2026.

Zástupci akademických senátů čtyř vysokých škol zvolili do funkce dosavadní rektory, u dalších sedmi vysokých škol se jejich rektoři vystřídají. Mezi nově jmenované rektory patří prof. Milena Králíčková, která vystřídá na Univerzitě Karlově prof. Tomáše Zimu jako první žena v čele této školy. Na Akademii výtvarných umění v Praze vystřídá prof. Tomáše Vaňka Maria Topolčanská a na Janáčkově akademii múzických umění v Brně prof. Petra Oslzlého Petr Michálek. Rektorem Univerzity Pardubice se stane místo prof. Jiřího Málka prof. Libor Čapek. Na Mendelově univerzitě v Brně vyhrál rektorské volby prof. Vojtěch Adam, který nastoupí po prof. Danuši Nerudové, a na Vysokém učení technickém v Brně nahradí prof. Petra Štěpánka doc. Ladislav Janíček.

Znovu navržen do funkce byl dosavadní rektor České zemědělské univerzity v Praze prof. Petr Sklenička. Staronového rektora budou mít také na Technické univerzitě Liberec, kde je kandidátem doc. Miroslav Brzezina. Rektorem Veterinární univerzity Brno zůstane prof. Alois Nečas.

Na jmenování prezidentem čeká ještě nově zvolený rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák, který se má funkce ujmout po prof. Haně Machkové od 1. dubna 2022.

Foto, zdroj: Pražský hrad 

O události informovala tato média: newsbox.cz, irozhlas.cz, echoprime.cz, globe24.cz, denik.cz, echo24.cz, eurozpravy.cz, zpravy.iDNES.cz, CT24.cz, forum24.cz, aktualne.cz

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture