Datum zveřejnění: 
22. 12. 2021
Týmu studentek a studentů krajinářské architektury z Fakulty architektury ČVUT ve složení Berenika Pilařová, Kateřina Shrbená, Tereza Sladká, Václav Suchan a David Šmíd se podařilo navázat na úspěch svých spolužáků z loňska. Jejich návrh zahrady byl totiž opět vybrán k realizaci a od dubna do listopadu 2022 se představí na Mezinárodním festivalu zahrad v Chaumontu nad Loirou ve Francii.

Mezinárodní festival zahrad v Chaumontu nad Loirou je pro krajinářské a zahradní architekty událostí roku a ročně jej navštíví přes 300 000 lidí. „Festival je suverénně největší platformou pro krajinářskou architekturu na světě. Oproti jiným akcím v něm nejde o pouhou instalaci objektů, ale vždy o propojení živého a neživého světa," říká o festivalu Vladimír Sitta, vedoucí Ústavu krajinářské architektury FA ČVUT.

Návrh zahrady s názvem Mythe d’aequilibrium (mýtus o rovnováze) je ztělesněním procesu hledání rovnováhy, přirozené součásti lidského bytí. Návštěvník vstupuje do sevřeného loubí z nahodile nakloněných cypřišů v cihlových sutinách. Znepokojivě a značně nevyváženě působící koridor se zvolna otevírá v harmonické prostředí navozující obraz ráje, které při pohledu na bělostné kvítí snadno budí dojem nalezeného ideálu, kýžené rovnováhy. Jde však o pouhou iluzi, člověk je odsouzen k věčnému tanci na miskách vah. Symbolizuje ji přetékající vodní mísa, jež vybízí k zastavení v hlavním pokoji zahrady, kde se vše přítomné propojuje a zrcadlí ve vodní hladině.

Co úspěšné krajináře čeká teď? Zahradu totiž nejen navrhují, ale také sami vytvářejí. „V lednu máme naplánovanou schůzku s organizátory festivalu a obhlédnutí přiděleného pozemku v Chaumontu, zkraje jara nás čeká realizace samotné zahrady tak, aby byla v dubnu připravena pro první návštěvníky," vyjmenovává jednotlivé kroky studentka Kateřina Shrbená.

Druhý český úspěch za 31 let trvání festivalu

V roce 2021 se na Mezinárodním festivalu zahrad ve Francii mezi 24 soutěžními realizacemi představily dva české projekty spojené s Fakultou architektury ČVUT: Garden of Camouflage od absolventky Fakulty architektury Dominiky Tesárkové, která soutěžila v kategorii profesionálů, a Tout est connecté od studentů Háty Enochové, Petra Stojaníka, Marka Kratochvíla a Jana Trpkoše, která obdržela Cenu poroty ve studentské kategorii. „Za třicet let trvání festivalu v Chaumontu nad Loirou se jedná o vůbec první český úspěch,“ popisoval tehdy prestiž ocenění Vladimír Sitta. O to větší radost má pedagog nyní.

Obrázek, zdroj: Fakulta architektury ČVUT