Datum zveřejnění: 
8. 12. 2021
Na jedné z největších světových událostí na poli kybernetické bezpečnosti – konferenci Prague 5G Security Conference – vystoupil v panelové diskuzi prof. Igor Jex, děkan Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI) a také jeden z předních odborníků na kvantové technologie. Akci 30. listopadu a 1. prosince 2021 organizoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v koordinaci s Ministerstvem zahraničních věcí a pod záštitou Úřadu vlády ČR.

Letošní konference se zaměřila na otázky spojené s bezpečností 5G sítí a přelomových technologií (tzv. emerging and disruptive technologies), jakými jsou zejména umělá inteligence, autonomní systémy, Big Data Advanced Analytics, kvantová komunikační infrastruktura a Massive Internet of Things. V panelu nazvaném Rychle a zběsile – přelomové technologie proměňující prostředí hrozeb, které uvedl David Van Weel, asistent generálního tajemníka pro nové bezpečnostní výzvy NATO, hovořil také prof. Igor Jex. Zdůraznil zvláště téma národní bezpečnosti a roli Národní kvantové infrastruktury, na jejímž budování se FJFI podílí.

Celkem se virtuální konference zúčastnilo přes 1 300 odborníků z celého světa. Vystoupilo na ní na sedm desítek řečníků z 20 zemí světa včetně například místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové, zástupce generálního tajemníka NATO Mircea Geoană, ministryně vnitra Austrálie Karen Andrews nebo státní ministryně pro digitalizaci, kulturu, média a sport Velké Británie Julia Lopez.

Na závěr Prague 5G Security Conference byly představeny tzv. Pražské návrhy týkající se kybernetické bezpečnosti přelomových technologií (Prague Proposals on Cyber Security of EDTs). Zúčastněné země se v nich shodly na možných principech budoucího přístupu k přelomovým technologiím, jakými jsou umělá inteligence, kvantová komunikační infrastruktura, Big Data Advanced Analytics, autonomní systémy a Massive Internet of Things. Výsledkem letošního ročníku jsou ještě druhé tzv. Pražské návrhy, které se týkají diverzity dodavatelů telekomunikací (Prague Proposals on Telecommunications Supplier Diversity).

Další informace najdete na webu konference.