Datum zveřejnění: 
5. 11. 2021
Korejská testovací laboratoř (KTL) byla založena v roce 1966 korejským Ministerstvem obchodu, průmyslu a energetiky za účelem podpory nových technologií jejich testováním a vyhodnocováním a za účelem vytváření nových standardů. Nově se zaměřuje na oblast nových technologií Průmyslu 4.0 a aplikování umělé inteligence. KTL je také důležitým článkem při prosazování mobilních 5G sítí do řízení moderních výrobních procesů. Toto jsou i silné stránky i CIIRC ČVUT v Praze, kde v rámci unikátního Testbedu pro Průmysl 4.0 s nově s implementovanou první samostatně stojící 5G privátní sítí CIIRC experimentuje a v rámci Národního Centra Průmyslu 4.0 podporuje šíření těchto technologií do průmyslových firem v České Republice a vytváření společných use casů.

Po proslovu Moon Jae-in, presidenta Korejské republiky na Business Forum V4-Korea, ředitel CIIRC ČVUT Dr. Ondřej Velek a president KTL Dr. Se-jong Kim podepsali 3. listopadu 2021 Memorandum o porozumění. Slavnostního aktu se přímo účastnil i Moon Sung Wook, korejský ministr obchodu, průmyslu a energetiky.

„Jedná se o důležitý krok následující po návštěvě korejské delegace u nás před dvěma lety. Cítíme na korejské straně obrovský zájem v maximální míře zapojit nové postupy Průmyslu 4.0 do výroby a přesně toto je i náš cíl. Korea je světovým lídrem 5G sítí, proto velmi vítám výměnu zkušeností v této oblasti. Současně je KTL důležitý partner mnoha průmyslových firem, a tak vidím příležitosti tyto korejské firmy působící v Česku také zapojit do našich aktivit,“ řekl k obsahu memoranda Dr. Ondřej Velek.

Spolupráci CIIRC ČVUT s KTL před podpisem také podpořil rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček s tím, že navázané kontakty mohou být užitečné i pro další součásti ČVUT.

Foto, zdroj: Korea-V4 Summit

Picture