Datum zveřejnění: 
1. 11. 2021
PhDr. Benjamin Fragner, historik architektury působící na Fakultě architektury ČVUT ve Výzkumném centru průmyslového dědictví, obdržel Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury za iniciování a dlouhodobé vedení výzkumu průmyslového dědictví i odbornou popularizaci jeho výstupů.

Cenu si převzal od ministra kultury Lubomíra Zaorálka v rámci vyhlášení laureátů Státních cen a Cen Ministerstva kultury dne 24. října na Nové scéně Národního divadla. Benjamin Fragner ve své děkovné řeči uvedl, že si ceny nesmírně váží a dodal, že ji chápe jako podporu určité tendence dívat se na architekturu šířeji než pouze z obvyklého úhlu. Průmyslové dědictví jej zajímá jako kulturní fenomén, se kterým si nevíme rady a který má mnohem širší souvislosti, nejen architektonické, a přesto je tím zásadním pro naše uvažování o prostředí.

Benjamin Fragner se zabývá se dějinami techniky a teorií architektury a urbanismu. V rámci svého působení ve Výzkumném centru průmyslového dědictví při Ústavu teorie a dějin architektury FA ČVUT zkoumá možnosti záchrany industriálních památek a jejich dalšího využití, kde se věnuje výzkumu, záchraně a novému využití technických památek, průmyslových staveb a areálů.

Státní ceny jsou udělovány za literaturu a za překladatelské dílo, Ceny Ministerstva kultury pak za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury a za přínos v oblasti kinematografie a audiovize. Letošní ceny obdrželo celkem osm osobností, mezi nimi například Miloslav Topinka, který si odnesl cenu za literaturu, překladatelka Alena Morávková, výtvarnice Adéla Matasová nebo scenárista, herec a spisovatel Zdeněk Svěrák. Cenu za přínos v kinematografii a audiovizi dostala in memoriam filmařka Ester Krumbachová. Ceny se udílejí vždy u příležitosti státního svátku 28. října.

Picture