Datum zveřejnění: 
26. 10. 2021
Rektor ČVUT v Praze doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc., přijal dne 25. října 2021 delegaci z Brazilské federativní republiky vedenou guvernérem státu Bahia Ruiem Costou dos Santosem. Jednání se za ČVUT účastnili také prorektor pro vědu, tvůrčí činnost a doktorské studium prof. Ing. Zbyněk Škvor, CSc., prorektor pro zahraniční vztahy prof. Ing. Oldřich Starý, CSc., ředitel CIIRC ČVUT Mgr. Ondřej Velek, Ph.D., a kancléřka Ing. Lucie Orgoníková. Návštěva guvernéra navázala na technologickou misi pořádanou CzechInvestem v únoru 2019, které se za ČVUT účastnili zástupci CIIRC a Fakulty strojní ČVUT.

„Naším cílem je společná výměna studentů. Máme ambiciózní cíl, aby 50 % našich studentů mělo zahraniční zkušenost. Rádi bychom u nás také zvýšili počet stálých profesorů ze zahraničí,“ řekl na setkání prorektor pro zahraniční vztahy prof. Oldřich Starý.         

Obě strany se také shodly na spolupráci v rovině vědecko-výzkumné, konkrétně v oblasti projektů zaměřených na zdravotnictví, které jsou v současné době signifikantním tématem v Brazílii. Vzhledem k nízkému počtu zdravotníků na počet obyvatel projevil guvernér zájem o spolupráci v telemedicíně a dálkové diagnostice.

„Rádi se budeme podílet na spolupráci ve výzkumu i při vzdělávání v technických oborech, a to jak se státem Bahia, tak s Brazílií jako celkem,“ uvedl rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček.  

Na CIIRC si brazilská delegace prohlédla cíleně Testbed, místo pro testování metod pro pokročilou průmyslovou výrobu, který sami také budují podle principů Průmyslu 4.0. Guvernér také projevil v CIIRC zájem o spolupráci v oblasti autonomního řízení vozidel a v technologiích pro chytrá města.

Guvernéra doprovodili také senátor Jaques Wagner, za oblast hospodářského rozvoje tajemník Nelson Souza Leal a za oblast infrastruktury tajemník Marcus Benício Foltz Cavalcanti. Dále pak Paulo Roberto Britto Guimarães (vedoucí sekretariátu pro hospodářský rozvoj), Walter de Freitas Pinheiro, (bývalý senátor státu Bahia), Caúra Damasceno Alves (mezinárodní poradce guvernéra), Daniel Senna (poradce pro komunikaci) a Janaína Alves Soares Mota (mezinárodní poradce).    

Foto, zdroj: Jan Škvařil 

Picture

Picture

Picture

Picture