Datum zveřejnění: 
5. 10. 2021
Po téměř dvouleté absenci způsobené hlavně coronavirovou pandemií se konečně uskutečnily odborné soutěže pro zdravotnické záchranáře a členy složek IZS. Ve druhé polovině září se sešlo několik takových soutěží dohromady a našim záchranářům z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT se velmi dařilo.

Ve dnech 22. až 24. září 2021 se konal v Hradci nad Moravicí 14. ročník Dne první pomoci, kde soutěžní tým FBMI obsadil 3. místo ve složení: Samuel Klíma, Marek Ječmen a Dominik Pánek. Soutěžící museli absolvovat šestnáct stanovišť rozdělených na 3 etapy: odpolední, noční a denní. Záchranářské soutěžní úkoly byly velmi pestré. Studenti se potýkali s řadou situací, od řešení úkolů spojených s hromadným neštěstím a velkým počtem raněných, až po rozšířenou resuscitaci novorozence nebo zvládnutí příjmu pacienta na urgentní příjem. Soutěže se účastnilo celkem patnáct týmů z České a Slovenské republiky. 

Ve stejném složení se tým FBMI účastnil o týden dříve IX. ročníku Plzeňského poháru záchranářů. Soutěž byla zaměřena nejen na medicínskou znalost, ale soutěžící čekaly úkoly ve vyhledávání pohřešované osoby za pomoci kynologického týmu, technické zajištění transportu zraněné osoby z terénu, ale i úkoly spojené se záchranou postiženého z raftu za pomoci lanové techniky. Po absolvování denní a noční etapy záchranářské soutěže, obsadil tým FBMI skvělé 6. místo. 

Ve stejném termínu probíhalo taktické cvičení Rescue Marathon 2021 v Kostelci u Heřmanova Městce, kterého se zúčastnili studenti FBMI ve složení: Martin Král, Aneta Demlová, Daniela Drápalová a Ondřej Vlček. Studenti změřili síly v improvizačních schopnostech poskytování první pomoci společně se studenty oboru zdravotnický záchranář, ale i s jednotkami dobrovolných hasičů a zdravotníků Českého a Slovenského červeného kříže a týmů profesionálních policistů. 

Foto, zdroj: Tatiana Tatranská 

Picture

Picture