Datum zveřejnění: 
14. 7. 2021
Útulna Jenga, kterou navrhli a postavili studenti ateliéru Seho–Světlík z Fakulty architektury ČVUT, je nominovaná na Českou cenu za architekturu 2021. Mezi 30 staveb ji v užším výběru z celkem 170 děl vybrala mezinárodní porota, vítěze vyhlásí 11. listopadu ve Foru Karlín. O cenu soutěží také čtyři stavby pedagogů Fakulty architektury ČVUT.

Útulna se nachází v Krkonošském národním parku poblíž frekventovaného rozcestí v Sedle pod Dvoračkami, kde je primárně určena k přečkání špatného počasí. V případě nouze v ní může přespat až sedm lidí. Stavba byla součástí projektu spolupráce Ústavu navrhování II FA ČVUT se Správou Krkonošského národního parku, jejímž výsledkem bylo celkem 6 útulen, všechny od podzimu 2020 slouží návštěvníkům Krkonoš.

Na projektu pracoval pod pedagogickým vedením Hany Seho a Jana Světlíka tým studentů: Jakub Daniel (autor konceptu), Jana Fišarová, Daniela Lukáčová, Zuzana Malá, Andrea Nováková, Hana Nováková a Kateřina Vrbová. Návrh a stavba útulny probíhaly v zimním semestru 2018/2019, instalace do Krkonoš v roce 2020.

Záměrem studentů bylo vytvořit útulnu, která bude jednoduše a sériově vyrobitelná, lehce sestavitelná a bude možné ji umístit na lokace s různou morfologií terénu. Útulna Jenga je navržena jako skládačka, aby jednotlivé části mohly být sestaveny v chráněném prostředí truhlářské dílny a lehce přepraveny na místo výstavby. Hlavní část konstrukce je sestavena ze sedmi shodných modulů, boxů z CLT panelů, které zároveň formují interiér. Dimenze jsou voleny tak, aby se uvnitř dalo pohodlně sedět i ležet.

Mezi nominovanými jsou čtyři stavby, pod kterými jsou podepsaní pedagogové působící na FA, revitalizace Kostnického náměstí (Radmila Fingerová a Hana Špalková), PRVOK (Kateřina Nováková a Jiří Vele), krematorium pro zvířata Věčná loviště (Petr Hájek ARCHITEKTI), přestavba rodinného domu v Prokopském údolí (Hana Seho, R.U.A.) a městská hala Modřice (Vojtěch Sosna, atelier bod architekti).

Česká cena za architekturu je soutěžní přehlídka, jejímž vyhlašovatelem je Česká komora architektů. Soutěžní přehlídky se mohou zúčastnit jednotlivci nebo kanceláře s realizacemi na území ČR dokončenými v posledních pěti letech. Registrace do soutěže je bezplatná.

O nominacích 6. ročníku České ceny za architekturu rozhodovala mezinárodní porota ve složení Yasha Jacob Grobman – předseda poroty (Faculty of Architecture and Town Planning, Technion, Haifa, Izrael), Bart Brands (Karres en Brands, Nizozemsko), Eduardo Cadaval (Cadaval & Solà-Morales, Mexiko/Španělsko), Irakli Eristavi (zerozero, Slovensko), Antonio Longo (Ubi studio, Itálie), Balázs Marián (gereben marian architects, Maďarsko), Peter Veenstra (LOLA Landscape Architects, Nizozemí).

Foto, zdroj: Martin Čeněk

Picture

Picture