Datum zveřejnění: 
26. 5. 2021
Katedra informačních a komunikačních technologií v lékařství Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT se zapojila do projektu s názvem "Národní program pro ozdravení populace České republiky". Jeho cílem je motivovat k pohybu populaci celé ČR, a tím v důsledku přinést úspory pro zdravotní pojišťovny, a to v řádu desítek miliard ročně. Předpokládané zahájení projektu bude 1. září 2021, jeho trvání zatím není omezeno.

Základem projektu jsou všem dostupné pohybové aktivity, a to chůze a běh. Umožňuje, aby spolu zábavnou formou soutěžili nejen jednotlivci, ale i správní celky, města a obce, školy, školní třídy, pracovní a jiné libovolně zvolené skupiny. Projekt získá relevantní informace o pohybových aktivitách účastníků, za což budou motivováni – státem, zdravotními pojišťovnami, školami, zaměstnavateli atd., a rovněž umožní tyto informace efektivně využívat pro vědecké účely.

Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT se zapojí do projektu prostřednictvím svých odborníků, kteří si budou moci v praxi vyzkoušet své znalosti a zkušenosti při masovém sběru dat a dále získají populační anonymizovaná data o fyzické aktivitě pro další výzkum.

Výzkumníci z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT budou mít konkrétně na starosti sběr, zpracování a vyhodnocování těchto dat. „Sběr dat bude probíhat především prostřednictvím platforem výrobců mobilních telefonů a nositelné elektroniky, například Fitbit, Google Fit, Garmin a podobně, což už samo o sobě bude velmi náročné. Dále vytvoříme webový portál pro registraci účastníků a vizualizaci statistik jejich výkonů. Vyhodnocení bude v první fázi spočívat především v agregacích přes různé správní celky, jako jsou kraje, obce, dále sportovní kluby a další skupiny,“ doplňuje Ing. Jan Mužík, Ph.D., z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT.

Více informací se dozvíte ve Výzvě k podpoře masových pohybových aktivit.

Foto: zdroj Pixabay