Datum zveřejnění: 
12. 5. 2021
Všechna tři medailová místa v kategorii Product & Industrial Design obsadili v letošním ročníku soutěže Best in Design studenti Fakulty architektury ČVUT. Celkovým vítězem soutěže i vítězem kategorie se stal Ondřej Pechal, student 2. ročníku magisterského studijního programu Design, druhá skončila předloňská absolventka Kateřina Klímová a třetí byl Jan Kulhánek, který studium úspěšně zakončil loni. Naši studenti tak u poroty složené z českých i zahraničních odborníků uspěli v konkurenci 380 soutěžících.

1. místo – radiátor Edudant od Ondřeje Pechala

Ondřej Pechal zvítězil se svým ateliérovým projektem, litinovým radiátorem Edudant, který navrhl v ateliéru Tvarůžek–Blaha. Porota na projektu vyzdvihla, že je v harmonii s výrobní technologií a využívá její přednosti. Radiátor vychází z klasických litinových radiátorů osazovaných při výstavbě bytových a vilových čtvrtí v Čechách. Na rozdíl od plechového deskového radiátoru vydrží až sto let.  Vnější plocha sceluje celou hmotu radiátoru a působí klidným a čistým dojmem. Její plynulý tvar je zároveň snadný na údržbu a nedisponuje žádnými ostrými výčnělky, které by mohly představovat bezpečnostní rizika.

2. místo – Set nábytku pro předškolní děti od Kateřiny Klímové

Diplomní projekt Kateřiny Klímové, která jej zpracovávala pod vedením Jana Jaroše v letním semestru 2018/2019, zaujal porotu svou ekonomickou i ekologickou stránkou vybavení. Kateřinu Klímovou inspirovala její vlastní perspektiva rodiče dítěte předškolního věku. Vedle pohodlí podporuje nábytek také organizační návyky dítěte, je finančně dostupný a jednoduchý na údržbu.

3. místo – Převozní loď pro Prahu od Jana Kulhánka

Také tento projekt zpracoval autor jako svou diplomovou práci v ateliéru Jaroš–Bednář, a to v letním semestru 2019/2020. Převozní loď pro Prahu od Jana Kulhánka je 9 metrů dlouhá, její ponor nepřesahuje 50 centimetrů a disponuje vestavěným motorem o výkonu 22 kW. V návrhu se autor zaměřil především na bezpečnost, komfort a snadnou údržbu. Propojil tradiční a moderní design lodi a navázal na vizuál pražské hromadné dopravy. Za stejnou práci už Jan Kulhánek získal 2. místo v soutěži Graduation Projects 2020

O soutěži

Best in Design je soutěž pro mladé designéry, kteří chtějí svou práci ukázat světu a posunout vlastní tvorbu vpřed. Mohou získat ocenění v jedné z kategorií (Product & Industrial Design, Communication Design a Fashion Design) a usilovat také o hlavní cenu. Soutěž Best in Design je již tradičně součástí týdenního festivalu Zlin Design Week a každý rok objevuje nové talenty designu z celého světa.

Online vyhlášení vítězů proběhlo v rámci festivalu Zlín Design Week 7. května 2021. Další výsledky a více informací o soutěži najdete zde.

Projekty najdete také v galerii Fakulty architektury ČVUT:

1. místo - radiátor Edudant od Ondřeje Pechala 

2. místo - set nábytku pro předškolní děti od Kateřiny Klímové 

3. místo - Převozní loď - Jan Kulhánek.

O události informovala tato média: mistnikultura.cz, czechdesign.cz, packagingherald.cz

Picture

Picture

Picture