Datum zveřejnění: 
10. 5. 2021
Kajakář a student Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT Vít Přindiš se stal podruhé v kariéře mistrem Evropy ve vodním slalomu. V italské Ivree navázal svou čistou jízdou na titul z roku 2019. Na evropském trůnu vystřídal krajana Jiřího Prskavce, který ve finále skončil sedmý. Čtvrté místo obsadil Vavřinec Hradilek s více než třísekundovou ztrátou na bronzového Slovince Petera Kauzera.

Dvaatřicetiletý Vít Přindiš měl v cíli ohromnou radost z času 81,90 sekundy. Rychlejší byl dnes do té doby jen Felix Oschmautz v semifinále. Nikdo ze šesti zbývajících soupeřů se před českého reprezentanta nedostal. Mladý rakouský vítěz semifinále poslední jízdu pokazil a skončil šestý. Přindiš vyhrál o tři čtvrtě sekundy před domácím Giovannim de Gennarem.

„Je to pro mě strašně důležité a emotivní vítězství. Loni jsem byl opravdu hodně zklamaný v Praze, kde jsem byl po lehkém šťouchu šestý,“ radoval se v rozhovoru pro Českou televizi. Ani ve finále se stejně jako v kvalifikaci nevyhnul chybě při nájezdu do osmnácté branky.

Extrémní slalom, ve kterém se za tři roky v Paříži pojede poprvé o olympijské medaile, je vodáckou obdobou skikrosu nebo snowboardcrossu. Nejlepších 16 závodníků kvalifikace postoupí do vyřazovacích jízd, ve kterých jdou dál vždy dva nejrychlejší, až se ve finále utkají o medaile. Na trati není nouze o karamboly a napínavé momenty.

Vít Přindiš je členem vysokoškolského klubu VICTORIA (MŠMT) a je zařazen do programu UNIS (podpora vysokoškolských studentů s excelentní sportovní výkonností).

Foto, zdroj: Jan Homolka

Picture

Picture

Picture