Datum zveřejnění: 
9. 4. 2021
Rektor doc. Vojtěch Petráček předal v rámci vysílání televize TV9P dne 2. dubna 2021 diplomy prezidenta republiky třem novým profesorům ČVUT – prof. Janu Hrdličkovi z Fakulty strojní, prof. Danielu Ryplovi z Fakulty stavební a prof. Tomáši Svobodovi z Fakulty elektrotechnické.

„Nynější doba je jiná a naši kolegové, kteří získali profesorské tituly, je nemohou dostat ani od prezidenta, ani od ministra školství, a proto jsme je dostali z MŠMT na univerzitu. Rádi bychom akt předání učinili slavnostní, a ne za zavřenými dveřmi, z toho důvodu jsme vymysleli, že předávání proběhne ve vysílání TV9P,“ řekl rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček.

Prvním novým profesorem je prof. Ing. Jan Hrdlička, Ph.D., z Fakulty strojní ČVUT. Ten se na fakultě zabývá velmi aktuálním tématem, a to energetikou, konkrétně vlivem procesů na životní prostředí a na ovzduší. Mimo jiné řeší i to, čemu se říká dekarbonizace, čili procesy, které nám umožňují snižovat uhlíkovou stopu. „V mém případě jde o záchyt oxidu uhličitého z energetických konverzí. A takovým vedlejším tématem, kterému se věnuji, jsou obnovitelné zdroje energie. Čili všechno to, co je vysoce aktuální dnes a bude ještě více aktuální do budoucna, třeba v souvislosti s celoevropským závazkem Green Wealth twenty-fifty, který předpokládá pravděpodobně kompletní uhlíkovou neutralitu, znamenající celkovou dekarbonizaci energetiky a průmyslu,“ říká nový profesor Jan Hrdlička. A dodává: „Chtěl bych poděkovat fakultě, univerzitě i kolegům, protože získat profesorský titul není jen tak samo sebou, ono to je vždy na základě týmové spolupráce, týmové podpory, děkuji proto za podporu.“

Druhým novým profesorem je prof. Dr. Ing. Daniel Rypl z Fakulty stavební ČVUT. Na fakultě se zabývá především geometrickým modelováním stavebních konstrukcí a jejich diskretizací na tzv. konečné prvky. Tento proces je zásadní proto, aby odezva stavební konstrukce získaná numerickým výpočtem byla dosažena s dostatečnou přesností a v rozumném čase.

Třetím z nových profesorů ČVUT je prof. Ing. Tomáš Svoboda, Ph.D., z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Čím konkrétně se na fakultě zabývá? „Snažím se, aby roboty byly užitečné a aby dobře poznávaly okolí, aby si osahávaly okolí kamerami nebo laserovými snímači. A pak vymýšlím se svými kolegy algoritmy, aby roboty co nejrychleji a nejefektivněji splnily daný úkol, ať už to je naložení balíku z místa na místo, nebo nalezení oběti někde v zasypaném dole terénním mobilním robotem,“ dodává prof. Svoboda.

Rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček všem novým profesorům pogratuloval a popřál jim hodně úspěchů v další vědecké i pedagogické činnosti. 

Předávání můžete zhlédnout ve vysílání televize TV9P z 2. dubna 2021 na tomto odkaze.

Foto, zdroj: Martin Bernád, archiv TV9P

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture