Datum zveřejnění: 
1. 4. 2021
Česká verze bezplatného kurzu o umělé inteligenci byla oficiálně spuštěna 25. března, a to prostřednictvím živého streamu na YouTube. Za první víkend se na akci zaregistrovalo již 1 300 zájemců. V rámci kurzu vystoupili primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib, technologický ředitel firmy Avast prof. Michal Pěchouček, nebo výzkumník AI z CIIRC ČVUT Tomáš Mikolov. Cílem programu je přiblížit základy umělé inteligence široké veřejnosti a zvýšit vzdělanost populace. Účastníkům kurzu pomáhají instruktoři z ČVUT a UK, chystají se i didaktická videa k jednotlivým kapitolám.

Účastníci Elements of AI se dozví, co to umělá inteligence je, a jaké problémy lze s její pomocí řešit v reálném světě. Naleznou v něm odpovědi na to, jak může umělá inteligence ovlivnit jejich práci, a porozumí tomu, jak se bude v následujících letech vyvíjet. Dozví se také o pozitivních a negativních dopadech této technologie na společnost.

Kurz kombinuje teorii s praktickými úkoly a lidé jím mohou projít vlastním tempem. Součástí programu jsou základy strojového učení a neuronových sítí, k absolvování kurzu není zapotřebí znalost matematiky ani programování. Úspěšní absolventi získají digitální certifikát. Zájemci se do kurzu mohou registrovat zdarma na stránce elementsofai.cz

Elements of AI vznikl na jaře 2018 jako společný projekt Helsinské univerzity a finské společnosti Reaktor. Během finského předsednictví v druhé polovině roku 2019 se Finové rozhodli kurz přeložit do všech jazyků Evropské unie.

Jako v jediné zemi bude v Česku kurz podpořen sérií videí, jejichž cílem bude zpřístupnit účastníkům svět umělé inteligence a obsah kurzu. Vzniknou v režii kreativního studia Bad Apple Collective a za finanční podpory iniciativy Czechitas. Provázet jimi bude popularizátorka AI Sara Polak v tandemu s předním českým odborníkem Tomášem Mikolovem z CIIRC ČVUT. 

S řešením jednotlivých kapitol už nyní pomáhají instruktoři z ČVUT a UK, a to na sociální síti Discord. „Jsem přesvědčený, že neexistuje člověk, kterému by tento kurz neprospěl. Získáte porozumění, které nic nestojí, a přitom má nevyčíslitelnou hodnotu,“ řekl na zahájení Jiří Němeček, student Fakulty informačních technologií ČVUT a jeden z osmi instruktorů.

Zájemcům o prohloubení znalostí v oboru AI slouží také skupina na Facebooku, jejíž členové mohou diskutovat o nových poznatcích na poli umělé inteligence a sdílet zdroje k dalšímu vzdělávání. Skupinu moderuje iniciativa prg.ai.

Pilotní etapa Elements of AI v České republice byla zahájena už v únoru 2021, a to díky Univerzitě Karlově, konkrétně Inovační laboratoři spadající pod Centrum pro přenos poznatků a technologií UK a Kampus Hybernská. Díky tomu si kurz mohli jako volitelný předmět zapsat studenti všech fakult a oborů Univerzity Karlovy.

O události informovala tato média: pozitivni-zpravy.cz