Datum zveřejnění: 
10. 2. 2021
Architektonicko-urbanistický návrh nového železničního terminálu Praha východ v podání studentů Fakulty architektury ČVUT v Praze Maxe Petricova, Darii Vlasove, Erika Soveta a Daniiela Soloveva zaštítěný architekty Radkem Lampou a Liborem Hrdouškem získal 2. místo v prestižní soutěži České komory architektů. Zvítězil jiný pedagog Fakulty architektury ČVUT Štěpán Valouch se svým kolegou Jiřím Opočenským z architektonické kanceláře ov-a. Vyhlašovatelem této otevřené projektové jednofázové architektonicko-urbanistické soutěže byla Správa železnic.

Terminál bude součástí vůbec prvního vysokorychlostního úseku (VRT) v České republice jako přestupní uzel mezi VRT Praha – Brno a VRT Praha – Hradec Králové. Svým architektonickým i technickým řešením bude symbolizovat novou éru železniční dopravy a infrastruktury v České republice, která se po dostavbě VRT napojí na evropskou železniční síť.

Na práci týmu Radka Lampy porota ocenila vhodné umístění objektu terminálu přes celé kolejiště, silný urbanistický a krajinářský koncept s jasně definovaným charakterem míst, velmi dobře vyřešené přístupy na nástupiště i přestupy na další druhy dopravy a relativně rovně vyřešené spojení mostní konstrukce s objektem terminálu.

„Jedná se o dobrovolný tým našich studentů Fakulty architektury. Architekt a zároveň náš vyučující Radek Lampa studenty mentoroval a zaštiťoval, protože dosud nemají autorizaci České komory architektů, bez níž není účast v soutěži možná,“ vysvětluje propojení studentů a pedagoga proděkan pro vnější vztahy na Fakulty architektury ČVUT Jan Jakub Tesař. „S architektem Radkem Lampou spolupracujeme už delší dobu. Jako členové jeho týmu jsme se zúčastnili asi 10 architektonických soutěží," říká jeden ze členů týmu Max Petricov.

V únoru 2020 se Petricovovův tým umístil na druhém místě v univerzitní soutěži o návrh stánku ČVUT na veletrhu Gaudeamus, v roce 2019 navrhoval obytný modul na Měsíc a v roce 2018 obdržel odměnu v soutěži na návrh Lávky přes Horoměřickou ulici v Praze 6.

„Druhé místo je pro nás samozřejmě obrovskou motivací, protože studenti málokdy získávají ceny v architektonických soutěžích. V budoucnu bychom si samozřejmě přáli v soutěži této úrovně zvítězit," říká Max Petricov. „Do soutěží se zapojujeme jak kvůli vítězství, tak kvůli získávání zkušeností. Učíme se pracovat v týmu, definovat společnou vizi, vhodně aplikovat nejlepší vlastnosti každého člena na produktivní práci a řešit stresové situace. Tyto vlastnosti jsou určujícím faktorem úspěchu. Myslíme si, že jsme k ocenění v soutěži této velikosti ušli dlouhou cestu a v budoucnu bychom si samozřejmě přáli v soutěži této úrovně zvítězit," doplňuje Max Petricov.

Více informací o soutěži na webu České komory architektů.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture