Datum zveřejnění: 
10. 2. 2021
V mezinárodní soutěži Multi-Komfortní dům Saint-Gobain, která je určena studentům architektury a stavebního inženýrství, zvítězil Jiří Petrželka a Kristýna Klůsová z Fakulty stavební ČVUT. Na druhém místě se umístila Natálie Pěgřímková, opět z Fakulty stavební ČVUT. Kromě finanční odměny postupují oba tyto týmy se svými učiteli i do mezinárodního kola soutěže, které by se mělo konat od 9. do 12. června 2021 v Paříži, pokud pandemická situace dovolí. Třetí místo a odměnu získali Nikola Puchelová a Jan Krsek, také z Fakulty stavební ČVUT. Všichni studenti jsou přitom ze stejného atelieru Katedry architektury na Fakultě stavební ČVUT, kde pracovali pod vedením týmu architektů Josefa Smoly, Ladislava Kalivody, Aleše Brotánka, Martina Starka a Jiřího Tencara. Soutěže společnosti Saint-Gobain se účastnili studenti Fakulty stavební a Fakulty architektury ČVUT a Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

Úkolem letošního 16. ročníku bylo přeměnit reálnou industriální zónu v Saint-Denis ve Francii a navrhnout revitalizaci této oblasti. Nově navržená lokalita by měla mít obytnou, vzdělávací i rekreační funkci a současně respektovat historii daného místa. Oproti předchozím ročníkům měli studenti možnost formou online prezentace osobně představit své návrhy odborné porotě.

Na finále v Paříži by mělo představit svoje návrhy 58 týmů z celého světa. Kromě evropských států jsou tu zastoupeny i země mimo Evropu, např. Mexiko, Jihoafrická republika nebo Jižní Korea.

Vítězný návrh Jiřího Petrželky a Kristýny Klůsové si vzal za základ komplexní přístup k celé problematice – od analytické části až po finální architektonické či konstrukční řešení budov a šel cestou celkové udržitelnosti. Studenti se rozhodli zasadit momentálně odříznuté a mrtvé území do sítě městských parků v Paříži a zpřístupnit oblast přeměnou brownfieldů v městskou zástavbu. Do návrhu zahrnuli i nové dopravní a pěší spojení a také zelené mosty přes řeku a železnici. Kompozici tvoří promísení funkční náplně prostor, komunitní a komerční prostory v přízemí, variabilně užitná veřejná prostranství a kulturní stavby s celodenním využitím. Vznikl tak bohatý a bezpečný městský prostor, plný živých průhledů a zacílený na společenskou interakci obyvatel.  

Návrh bral v potaz i ekologii, konkrétně stavby s minimální uhlíkovou stopou. Jiří Petrželka s Kristýnou Klůsovou se rozhodli využít materiály na bázi dřeva jako hlavní konstrukční materiál a cíleně použít přírodní a recyklované materiály od místních firem a dodavatelů. Betonové konstrukce byly navrženy pouze v prvním nadzemním podlaží a komunikačních jádrech jako odkaz na historickou tradici místa a zajištění požární bezpečnosti staveb. Díky mírnější požární normě ve Francii jsou podlažní objekty navrženy z přiznaných CLT panelů. Tepelného komfortu a kvalitního vnitřního prostředí se dosáhlo kvalitními tepelně izolačními vlastnostmi obálky budov a řešením všech klíčových detailů. Vytápění a ohřev vody zajišťují obnovitelné zdroje energie a díky recyklaci šedé vody je docíleno 40% úspory pitné vody z vodovodního řádu. Dešťová voda je akumulována ve veřejných vodních prvcích nebo na zelených střechách a slouží k ochlazení a zlepšení mikroklimatu v celé oblasti. Vyprodukovaná elektrická energie je využita přímo v budovách, nebo akumulována v bateriovém úložišti. Energie je sdílena pomocí smart grid sítě mezi objekty s rozdílnou denní špičkou. Výsledkem celého návrhu jsou budovy v pasivním standardu a možnou soběstačností.

Picture

Picture

Picture