Datum zveřejnění: 
6. 1. 2021
Luna
Designerský návrh přenosného nočního svítidla LUNA přinesl studentce třetího ročníku bakalářského studia programu Design z Fakulty architektury ČVUT Lucii Kohákové vítězství v mezinárodní soutěži Graduation Projects 2020 v kategorii 3D Design. Druhý v pořadí skončil její spolužák Jan Kulhánek z magisterského studia se svou diplomovou prací, v níž navrhl převozní loď pro Prahu Vokoun.

Studenti uspěli v konkurenci 243 diplomových a bakalářských prací studentů zemí Visegrádské čtyřky, tedy z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Výsledky 19. ročníku soutěže byly tentokrát vyhlášeny online, třicet nejlépe oceněných prací bude vystaveno na Zámku Cieszyn v polském Těšíně, který je pořadatelem soutěže.

Lucie Koháková zpracovávala svou bakalářskou práci v ateliéru Karel - Šafařík. Její svítidlo LUNA je primárně určeno pro použití při noční péči o malé děti. Když miminko potřebuje nakrmit, stačí se dotknout organického světelného objektu umístěného v blízkosti postele a rozsvítit. Tlumené oranžové světlo s absencí modré a zelené spektrální složky má blahodárné účinky na kvalitu spánku jak dítěte, tak rodiče. „Největším přínosem práce pro mě bylo, že jsem mohla proniknout do problematiky osvětlování, zejména vlivu světla na zrakový komfort a zdraví člověka. To mě inspirovalo k úpravě mého vlastního životního stylu a větší obezřetnosti při volbě domácího osvětlení," říká Lucie Koháková.

Bakalářskou práci Lucie Kohákové najdete zde.

Druhý Jan Kulhánek, jenž mimochodem nedávno získal zvláštní uznání v soutěži Czech Design Award za návrh karafy, uspěl tentokrát v soutěži závěrečných prací, a to se svou diplomovou prací Vokoun - převozní loď pro Prahu, kterou zpracovával v ateliéru Jaroš - Bednář.

Převozní loď typu Vokoun je 9 metrů dlouhá, její ponor nepřesahuje 50 centimetrů a disponuje vestavěným motorem o výkonu 22kW. Je tedy klasifikována jako malé plavidlo a slouží pro přepravu 12 osob. V návrhu se Jan Kulhánek zaměřil především na bezpečnost, komfort a snadnou údržbu. Propojil tradiční a moderní design lodi a navázal na vizuál pražské hromadné dopravy. „Cílem mé práce je navrhnout takovou loď, která bude lidi sbližovat a zanechá v cestujících pozitivní emoce a kouzelný okamžik, který lze zažít jen z hladiny pražské Vltavy," popisuje Jan Kulhánek.

Diplomovou práci Jana Kulhánka najdete zde

Více o soutěži Graduation Projects najdete zde

Luna

Vokoun

Vokoun

Vokoun