Datum zveřejnění: 
16. 12. 2020
Cena za nejlepší diplomovou práci v informačních technologiích letos míří na Fakultu elektrotechnickou ČVUT. Vítězem česko-slovenské soutěže IT SPY se stal Šimon Mandlík, dnes již absolvent magisterského programu Otevřená informatika. Šimon zaujal programem, který umožňuje lépe zpracovávat velké množství problematických, tzv. špinavých, dat. Stříbro má Juraj Síč z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně. Bronz míří Patriku Bakovi na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích. Výsledky soutěže, která se letos konala pojedenácté, oznámili pořadatelé během on-line finále.

Šimon Mandlík představil software, který má potenciál skokově zlepšit efektivitu umělé inteligence v některých odvětvích. Podle pořadatelů se zaměřil na oblast, v níž je vyhodnocení uživatelských dat náročné kvůli řadě specifických formátů dat i jejich objemu. Automatické zpracování je kvůli tomu podle odborníků limitované. Vítězný projekt však našel cestu, jak toto vyhodnocení zajistit. V budoucnu tak může zkvalitnit a zrychlit aktualizace bezpečnostních softwarů a lépe ochránit uživatele proti novým hrozbám.

„V momentě, kdy se objeví nový malware, stačí spustit skript, který si projde dostupná data a natrénuje nový model pro detekci, což umožní přesnější návrhy pro aktualizace bezpečnostních programů," podotkl Šimon Mandlík. „Software jsme testovali společně s firmami Cisco a Avast, se kterou ho ještě dále rozvíjíme, proto jsou prezentované projekty zaměřeny hlavně na kybernetickou bezpečnost, ale využití je do budoucna daleko širší," doplnil.

O události informovala tato média: lupa.cz, vedavyzkum.cz, feedit.cz, volty.cz