Datum zveřejnění: 
11. 11. 2020
Rektor ČVUT v Praze doc. Vojtěch Petráček dnes podepsal spolu s Ing. arch. Martinem Peterkou, předsedou správní rady Nadace české architektury, kupní smlouvu zastřešující koupi Galerie Jaroslava Frágnera (č. p. 169) na Betlémském náměstí, Praha 1.

Vedení ČVUT řešilo formou řady jednání koupi Galerie Jaroslava Frágnera více než rok. „Díky vlastnictví této nemovitosti dojde nyní k uzavření areálu Betlémské kaple a Betlémského paláce, které již jsou v majetku ČVUT,“ řekl rektor ČVUT v Praze doc. Vojtěch Petráček.  

Cílem projektu tak nebude pro ČVUT primárně zisk, ale vytvoření kulturního prostoru v historickém centru Prahy. „Takovéto místo nejenom oživí stávající kulturní prostředí, ale významně posílí povědomí o ČVUT u veřejnosti a přivede k nám nové studenty. Zároveň takto můžeme přispět ke zvýšení kvality kulturního života v centru Prahy. Rovněž poskytneme prostor pro aktivity našim studentům, a tak se galerie stane místem meziuniverzitní studentské kulturní spolupráce,“ dodává rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček.

Kombinací všech prostor a spojením Betlémské kaple s Frágnerovou galerií (existuje v podzemí a můstkem) vznikne propojený celek, který umožní přivést do prostor galerie mnohem více osob během prohlídek areálu, umožní spojit realizaci výstav s hudebními událostmi v galerii, v Betlémské kapli nebo ve studentském klubu. Spojení umožní rovněž pořádání odborných konferencí v několika sálech areálu.

Jakmile skončí pandemický stav, bude ČVUT v Praze usilovat o rozšíření počtu kulturních a komerčních akcí, jejichž organizátorům nabídne větší prostorovou kapacitu a kvalitnější zázemí. Aktuálně má Betlémská kaple pro výstavy k dispozici Lapidárium, které by spolu s dalšími prostory mohlo být do budoucna vyžíváno ve vyšším měřítku, a to včetně edukativních akcí pro rodiny s dětmi. V části prostor ČVUT plánuje studentský klub s gastronomickým zázemím v podzemní restauraci v budově Frágnerovy galerie.

K dalším krokům vedoucím k oživení prostor Betlémské kaple bude patřit pořízení nových varhan, na které aktuálně probíhá veřejná sbírka prostřednictvím Spolku absolventů ČVUT v Praze.   

O události informovala tato média: artalk.cz, archiweb.cz, seznam.cz, estav.cz, tvarchitekt.cz, nasregion.cz, ceskatelevize.cz

Picture