Datum zveřejnění: 
22. 10. 2020
České vysoké učení technické v Praze dnes ráno obdrželo informaci, že plicní ventilátor CoroVent, vyvinutý na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze a vyráběný firmou MICo Medical, získal povolení k prodeji a použití jako zdravotnický prostředek od Ministerstva zdravotnictví ČR. CoroVent je určen jako nouzový ventilátor pro pacienty postižené respiračním selháním v důsledku onemocnění COVID-19. To znamená, že počínaje dnešním dnem můžeme zahájit distribuci plicních ventilátorů CoroVent do nemocnic, kde mohou začít zachraňovat naše občany. Po srpnovém získání americké certifikace FDA (Food and Drug Administration) jde o zásadní úspěch i v České republice.

Na evropské certifikaci se stále pracuje. V současné době je k dispozici 182 kusů vyrobených ventilátorů, které byly financovány ze sbírky občanů a firem a jsou nyní v majetku ČVUT. Ty budou distribuovány firmou MICo Medical zdarma okamžitě včetně zaškolení, které zajišťuje tým prof. Karla Roubíka z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, který CoroVent vyvinul ve spolupráci s iniciativou COVID19 CZ na jaře letošního roku.

Nyní jsme ve fázi druhé vlny této pandemie a na základě informací z nemocnic, které si podaly žádost o CoroVent, jich je potřeba celkem 650 kusů. Chybí tedy asi 450 ks ventilátorů, které potřebují především v menších nemocnicích.

„Chtěli bychom poprosit firmy, které by měly zájem pomoci českým nemocnicím, aby přispěly jakoukoliv částkou na úhradu tohoto ventilátoru. Chceme jednat i s hejtmany a dalšími zřizovateli nemocnic, kteří si o CoroVent požádali ohledně získání financí na jejich úhradu,“ uvedl rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček a doplnil: „Je to skvělá zpráva a jsem rád, že se povolení použít náš ventilátor CoroVent podařilo získat i v České republice.“

Snížená cena jednoho kusu ventilátoru pro tuto záchrannou akci je 200 000 Kč bez DPH. Jedná se o nejlevnější ventilátor na trhu. Nepotřebuje tak náročnou obsluhu jako klasický ventilátor.

Případní dárci se mohou obrátit na kancléřku ČVUT Ing. Lucii Orgoníkovou na e-mail: lucie.orgonikova@cvut.cz

Pokud Vaše nemocnice disponuje anesteziologicko-resuscitačním oddělením se zkušeností s invazivní plicní ventilací a máte potřebu získat další ventilátory, registrujte se, prosím, na této webové stránce.

O události informovala tato média: irozhlas.cz, technickytydenik.cz, euro.cz, automa.cz, aktualne.cz, seznamzpravy.cz, lupa.cz, olomoucky.denik.cz, zdarsky.denik.cz, prostejovsky.denik.cz, opavsky.denik.cz, rakovnicky.denik.cz, taborsky.denik.cz, boleslavsky.denik.cz, havlickobrodsky.denik.cz, prazsky.denik.cz, karvinsky.denik.cz, hradecky.denik.cz, jindrichohradecky.denik.cz, benesovsky.denik.cz, kolinsky.denik.cz, chomutovsky.denik.cz, novojicinsky.denik.cz, klatovsky.denik.cz, blanensky.denik.cz, ustecky.denik.cz, trebicsky.denik.cz, kutnohorsky.denik.cz, pribramsky.denik.cz, strakonicky.denik.cz, ceskokrumlovsky.denik.cz, pardubicky.denik.cz, chrudimsky.denik.cz, pisecky.denik.cz, jihlavsky.denik.cz, cnn.iprima.cz, cysnews.cz, novinky.cz