Datum zveřejnění: 
19. 10. 2020
Projekt BIMLab z ČVUT byl osloven Městskou částí Praha 22 ke spolupráci při přípravě veřejné soutěže v projektu MŠ v Bytovkách. Společná akce je zamýšlena jako pilotní při zavádění digitalizace ve stavebnictví, a bude prováděna metodou BIM (Building Information Modelling). Projekt bude využívat digitálního prototypu stavby – modelu BIM (Building Information Model – informačního modelu stavby) a z něho odvozených výstupů – projektové dokumentace, výkazů výměr, simulace výstavby, prohlídky ve virtuální realitě a další.

BIMLab společně s projekční kanceláří Karo, Lašmanský & Partners s.r.o., vyvinul pro Prahu 22 unikátní postup výběru zhotovitele. Tento postup maximalizuje užitnou hodnotu pro zadavatele, definuje vysoký standard plnění, ale zároveň zůstává atraktivní pro špičkové zhotovitele. Pro výběr zhotovitele dodal BIMLab zkušenosti v klíčových oblastech, jako je stanovení standardu modelu BIM; stanovení hodnotících kritérií výběru zhotovitele; využití vhodných nástrojů ZVZZ u projektu využívajícího metodu BIM.

BIMLab bude v projektu působit i po uzavření veřejné soutěže jako garant přebíraných projektových dat. Bude tak zajištěna kontrola kvality modelu, která je v zahraničí nedílnou součástí projektů BIM. U nás je ve veřejném sektoru novinkou, bez které se však budoucí projekty neobejdou.

Více informací najdete na: http://bim.cvut.cz/wp/

Picture

Picture