Datum zveřejnění: 
2. 10. 2020
Porota soutěže mladých začínajících architektů Young Architect Award ocenila ateliérové práce Ludmily Haluzíkové z ateliéru Novotný–Koňata–Zmek, Elišky Olšanské z ateliéru Sitta a Lucie Gažiové z ateliéru Redčenkov–Danda Fakulty architektury ČVUT. Vítězky převzaly ocenění v Centru architektury a městského plánování CAMP v Praze.

Soutěžní přehlídka Young Architect Award se zaměřuje na tvorbu mladých začínajících architektů a na jejich zapojení do tvorby kvalitního veřejného prostoru. Jejím cílem je pomoci jim najít místo na současné architektonické scéně, zapojit je do tvorby kvalitního veřejného prostoru a přiblížit architekturu široké veřejnosti. Porota poslala do finále 11 prací, které nejlépe zpracovaly téma Architektura a krajina ve městě. 

Hlavní cenu YAA 2020 a titul CEMEX Young Architect Award získal koncepční návrh systému práce se zelenou infrastrukturou ve veřejném prostoru v Praze od Ludmily Haluzíkové, jehož cílem je zvýšit široce definovanou biodiverzitu města a posílit ekologickou funkci vybraných míst. Porota velmi ocenila koncepční přístup k vybrané problematice plánování města jako celku. „Přístup, profesionalita a schopnost analytického a koncepčního myšlení je u tak mladé autorky příslibem, že u nás vyrůstá nová generace architektů, urbanistů, která se postaví zodpovědně k otázce plánování měst, k řešení globálních témat," uvedla v hodnocení porota.

Cenu rektora ČVUT za školní práci si odnesla Eliška Olšanská z ateliéru Sitta za projekt Parco Agri-kolo. Autorka nově zpracovává nyní nepřístupnou městskou divočinu poblíž centra Florencie, aby umožnila její funkční zapojení do organismu města a života jeho obyvatel, kteří by zde našli tolik potřebné osvěžení v prostředí jakési nové rajské zahrady, která v harmonickém souladu s morfologií terénu přechází od olivových hájů a ovocných sadů na svazích do vinic a luk spásaných ovcemi ke středovému komunitnímu centru exaltovaného kruhového tvaru (nazývaného Agri-kolo) s mostem levitujícím nad vodní plochou lesnatého mokřadu a v těžišti vyplněným záhony květin a bylin. Porota oceňuje promyšlené zpracování v souvislostech a také profesionální prezentaci návrhu, která kvalitativně patří k nejlepším v soutěži.

Lucia Gažiová, která navrhla Kúpele Grössling v Bratislave v ateliéru Redčenkov–Danda, získala Cenu rektora TUL za školní práci. Její návrh se zabývá chátrajícím areálem v centru Bratislavy, přímo na nábřeží Dunaje. Autorka se v souladu se záměrem města rozhodla obnovit původní funkci lázní a doplnit je o knihovnu. Porota oceňuje architektonickou kvalitu nově vytvořeného multifunkčního prostoru, kde se naplnila autorčina koncepce zprostředkovat dojem antického zážitku použitím charakteristických rysů starověkých římských lázní. Zároveň se podařilo citlivě implementovat kvalitní soudobou architekturu s detailně promyšleným dispozičním řešením a začleněním teras vytvářejících příjemný prostor vnitřního atria. Porota kladně hodnotí také vynikající grafické zpracování prezentace. Projekt je zářným příkladem, jak může vypadat přeměna nesourodého rozpadajícího se objektu v centru města na živý multifunkční prostor vracející místu nový život.   

Picture

Picture