Datum zveřejnění: 
21. 9. 2020
Cyklističtí nadšenci se 19. září opět sjeli do pražského Kampusu Dejvice, kde se na start oblíbeného závodu Author Pražská padesátka 2020, i přes zpřísněná bezpečnostní opatření, postavilo 1000 účastníků všech věkových kategoriích. V hlavním závodě na 50 km zvítězil v rekordu trati dvojnásobný olympijský medailista Jaroslav Kulhavý.

„Pocitově se mi jelo dobře, bohužel mi nefungovaly watty, takže čísla nemám, což je škoda, ale asi by byly dobrý,“ smál se v cíli letošní vítěz Jaroslav Kulhavý, který protnul cílovou pásku v čase 1:30:10 a stanovil tak nový rekord trati. Před závodem se svěřoval, že neví, jak na tom je a po sezóně bez velkých cyklistických akcí si jde na závod pouze otestovat formu. V cílové rovince svedl vítězný souboj s druhým Janem Zatloukalem, juniorským reprezentantem a týmovým kolegou, který protnul cílovou čáru v čase 1:30:11. „Před závodem jsme se dohodli, že pojedeme spolu a zkusíme ostatním ujet už na začátku. To se nám povedlo a od 4. kilometru už jsme jeli sami a jen navyšovali náskok,“ prozrazuje taktiku Kulhavý. S takřka pětiminutovým odstupem dojel do cíle třetí v pořadí Pavel Gonda v čase 1:34:36.

Tradiční trasa se startem a cílem v Kampusu Dejvice je dlouhá 50 km, převýšení má 910 m. Vede z Dejvic přes Horoměřice, Velké Přílepy, Noutonice, Podholí, Hole, Zákolany, Budeč, Nový mlýn, Okoř, Malé Čičovice, Tuchoměřice, Juliánu, Nebušice, Šárku a zpět do Dejvic. Mezi ženami si s ní v čase 1:52:39 nejlépe poradila Hana Podracká. „Ze začátku se mi jelo těžce, měla jsem ztěžklé nohy, ale druhá půlka byla lepší, tam už se to rozjelo. Na trase jsem se honila s Hankou Šindelářovou, ona byla silnější ve sjezdech a já jí zase odjížděla v kopcích, tak když jsem v posledním kopci viděla že není se mnou, říkala jsem, si že by to mohlo vyjít,“ říká Podracká ke svému triumfu s tříminutovým náskokem před druhou Hanou Šindelářovou, která trať dokončila v čase 1:55:29. Třetí mezi ženami dojela do cíle v čase 1:56:13 Jana Vorlíčková.

Pořadatelé se rozhodli část příjmů ze startovného věnovat na bionickou ruku pro patnáctiletou Amálku, o kterou přišla kvůli rakovině. „Bylo hodně závodníků, kteří na start nakonec nemohli dorazit z důvodů spojených s nákazou nemocí COVID-19, třeba nařízenou karanténou. Rozhodli jsme se vzdát zisku za startovné od těchto závodníků a použít ho na dobročinný účel, zašleme ho Amálce na transparentní účet u Konta bariéry. Pro ty, kterým startovné propadlo, tak může být alespoň malou náplastí, že přispěli 20 000 Kč Amálce na novou ruku,“ dodává organizátorka Kateřina Malá.

Foto: zdroj Author Pražská padesátka

Picture

Picture

Picture