Datum zveřejnění: 
23. 8. 2020
Návrh Jany Doležalové z Fakulty stavební ČVUT zvítězil v rámci 5. ročníku studentské architektonicko-technické soutěže Český soběstačný dům v konkurenci více než 150 studentů z České republiky i Evropy. Jde o dostavbu současné čtvrti Nová Valcha v Plzni, kterou zde staví developer V Invest. Na rozloze 4,4 hektaru návrh počítá s kombinací bytových a rodinných domů. Celé čtvrti dominuje centrální park s mokřady a řadou možností pro aktivní trávení volného času.

Studii dominuje centrální park, oddělující stávající a budoucí zástavbu. Díky dvěma mokřadům funguje také jako přírodní klimatizace a zároveň zabraňuje letnímu vysoušení krajiny. V parku nechybí místa pro volnočasové aktivity, od venkovní posilovny přes místo na grilování až po víceúčelový prostor vhodný jako venkovní sportoviště a prostor pro kulturní akce. Centrální část patří rodinným domům. Ty mají směrem na východ a na západ umístěné velkoplošné balkony s přípravou na vysazení vzrostlé zeleně. Střechy domů jsou osazeny fotovoltaickými panely a každý bytový dům má vlastní technickou místnost s vysokokapacitními bateriemi pro ukládání získané elektrické energie. 

Autorkou druhého nejlepšího návrhu je Kseniya Liutenko, také z Fakulty stavební ČVUT. Centrálním prvkem je zde obytné hnízdo s vodní plochou sloužící k ochlazování okolí a pasivní rekreaci. Zatímco na východě a na západě řešené oblasti se nachází hnízda z rodinných domů, centrální části dominuje hnízdo bytových domů. Na jeho jižním okraji se nachází multifunkční sportoviště a začíná park oddělující novou a stávající zástavbu. Všechny bytové i rodinné domy mají střechy osázené fotovoltaickými panely, volná místa vyplňuje zeleň, která zabraňuje přehřívání střechy. 

Odborná porota v soutěži hodnotila kvalitu urbanistického řešení a jejich architektonickou kvalitu, reálnost a ekonomickou přiměřenost řešení, jeho udržitelnost a hospodárnost a také kvalitu integrace energetického řešení, hospodaření s vodou a dalšími zdroji. Spojení těchto parametrů je náročné, nicméně se všemi kritérii se vítězka Jana Doležalová i ostatní ocenění studenti, popasovali velmi dobře. Na vítěze čeká finanční odměna přesahující 100.000 Kč. 

Projekt Český soběstačný dům vznikl v roce 2016. Jeho misí je urychlovat rozšíření staveb v různé míře energetické soběstačnosti a vývoj čistších technologií pro domácnosti. Do své mise za čistší budoucnost a šetrný přístup ke zdrojům jako je voda, teplo, vzduch, elektrická energie a materiály, zapojuje také studenty univerzit, a to v rámci stejnojmenné architektonicko-technologické soutěže, která se letos koná již potřetí. Zadáním každého ročníku soutěže je navrhnout pro konkrétní pozemek stavby s různou mírou soběstačnosti. Může jít o ostrovní domy, které nejsou napojené na žádnou síť, hybridní domy, které si vyrábí samy část vlastní energie a zbytek čerpají ze sítě, nebo aktivní domy, které vyrábí vlastní energii a přebytky sdílí s ostatními. V současné již staví testovací realizaci dvou soběstačných domů, které budou přístupné pro veřejnost. Projekt funguje programově bez dotací.

O události informovala tato média: cysnews.cz, eviweb.cz, ekonews.cz, retrend.cz, metro.cz, konstrukce.cz, skypaper.cz, ekontech.cz.

Picture

Picture